Izvor: Dnevni avaz | Četvrtak, 08.02.2007.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Austrijski koncern "Porr" spreman investirati u Mostar 30 mil KM

Predstavnici Austrijskog koncerna PORR prezentirali su 07.02.2007. u Gradskoj upravi Mostara pet konkretnih projekata koje namjeravaju realizirati u ovom gradu. Predstavnici PORR-a gospoda Markus Schrentewein, Andreas Neuheimer, te konsultatnt PORR-a za Bosnu i Hercegovinu Safet Oručević, upoznali su gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da je ova austrijska kompanija spremna investirati više od 30 miliona EUR u rekonstrukciju i izgradnju pet objekata u Mostaru.

Prema planu, do 2009. godine bit će završen poslovno-stambeni objekat Zvijezda u Fejićevoj ulici, poslovno stambeni objekat "Kino Partizan" sa mutiplex kinom, poslovnim i stambenim sadržajem, zatim poslovni-stambeni objekat u Ulici Moše Pijade (devastirana zgrada Stare željezničke stanice "Ćiro"), izgradnja porušene Poslovne zgrade na lokalitetu nekadašnje Privredne banke Sarajevo, te izgradnja Gradske garaže sa zatvorenom tržnicom.

(Foto: b)

Sastanku sa gradonačelnikom Bešlićem, prisustvovala je i gospodjica Ulrike Straka predstavnica Vanjskotrgovinske komore Austrije, koja je istakla podršku Ambasade republike Austrije ovim projektima i naglasila njihov značaj za Grad Mostar i njegove građane.

Gradonačelnik Bešlić je izrazio zadovoljstvo inicijativom PORR-a , rekavši da je svaka investicija u Grad Mostar dobrodošla, te da će gradska administracija u okviru svojih obaveza i nadležnosti izaći u susret investitorima.

Konsultant PORR-a za BiH, Safet Oručević je u izjavi za medije rekao da su danas Gradu Mostaru ponudjene konkretne investicije od kojih su je jedna već u toku, misleći na Poslovno-stambenu zgradu Zvijezda u Fejićevoj ulici. Oručević je naglasio da će dinamika realizacije ovih investicija zavisiti isključivo od razumijevanja Gradske administracije koja, osim stvaranja ambijenta za investiranje, treba povući i konkretne poteze na smanjenju administrativnih i drugih prepreka koje destimulišu strane investitore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.