Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 16.05.2005.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(FBIH) Opći kolektivni ugovor - najniža plaća 1,75 KM po satu?

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) FBiH, nakon višemjesečnog pregovaranja, utvrdilo je Prijedlog općeg kolektivnog ugovora za Federaciju, kao svoj stav o plaćama i uvjetima rada.
Ako ga do 25. maja 2005. prihvate Vlada i Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH, u junu 2005. bi se pristupilo njegovom potpisivanju.
U Sindikatu BiH, kao trećoj strani u pregovorima, koja je predložila osnovni koncept, kažu da su zadovoljni.
Edhem Biber, predsjednik te organizacije, ističe da, prema prijedlogu ESV-a, najniža bruto radna satnica sa doprinosima i porezom na plaću u FBiH ne može biti niža od 2,96 KM. To u neto iznosu daje 1,75 KM, ili 307 KM mjesečno za 176 sati rada.
Predviđeni su i izuzeci, niža satnica na određeno vrijeme u niskoakumulativnim granama (tekstil, koža, obuća...), ali kao odredba granskog, a ne općeg ugovora. I više plaće od najniže stvar su granskih ugovora, s tim da se viši iznos ne ograničava. Poslodavac onoga ko najviše vrijedi može nagraditi koliko hoće.
Zanimljivo će biti vidjeti kako će u Vladi i Udruženju poslodavaca proći ostali prijedlozi ESV-a, brojni dodaci i naknade na plaću.
U članu 12. Općeg ugovora ESV predlaže se uvećanje satnice za 30 posto za prekovremeni i noćni rad, 20 posto za dan sedmičnog odmora, a čak 50 posto za rad u dane praznika. Tu je i dodatak od 0,6 posto za svaku godinu radnog staža kod poslodavca, maksimalno 20 posto plaće.
Nadalje, poslodavac mora osigurati ishranu ili za to isplatiti najmanje 20 posto prosječne federalne plaće i 50 posto kao regres, ako je prethodnu godinu poslovao pozitivno.
Regulirani su i brojni drugi dodaci, dnevnice, rad na terenu. Ništa nije ispušteno, sve do otpremnine u slučaju otkaza, po osnovu člana 100 Zakona o radu.
U slučaju smrti zaposlenika predviđena je obavezna naknada od tri prosječne federalne plaće, dvije u slučaju smrti člana porodice i teške invalidnosti, a tri za odlazak u penziju.
Poslodavcu se sugerira i posebna nagrada za vjerske i druge praznike, ali i za uštede i inovacije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.