NavMenu

(FBIH) Opći kolektivni ugovor - najniža plaća 1,75 KM po satu?

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 16.05.2005. 11:25
Komentari
Podeli
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) FBiH, nakon višemjesečnog pregovaranja, utvrdilo je Prijedlog općeg kolektivnog ugovora za Federaciju, kao svoj stav o plaćama i uvjetima rada.
Ako ga do 25. maja 2005. prihvate Vlada i Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH, u junu 2005. bi se pristupilo njegovom potpisivanju.
U Sindikatu BiH, kao trećoj strani u pregovorima, koja je predložila osnovni koncept, kažu da su zadovoljni.
Edhem Biber, predsjednik te organizacije, ističe da, prema prijedlogu ESV-a, najniža bruto radna satnica sa doprinosima i porezom na plaću u FBiH ne može biti niža od 2,96 KM. To u neto iznosu daje 1,75 KM, ili 307 KM mjesečno za 176 sati rada.
Predviđeni su i izuzeci, niža satnica na određeno vrijeme u niskoakumulativnim granama (tekstil, koža, obuća...), ali kao odredba granskog, a ne općeg ugovora. I više plaće od najniže stvar su granskih ugovora, s tim da se viši iznos ne ograničava. Poslodavac onoga ko najviše vrijedi može nagraditi koliko hoće.
Zanimljivo će biti vidjeti kako će u Vladi i Udruženju poslodavaca proći ostali prijedlozi ESV-a, brojni dodaci i naknade na plaću.
U članu 12. Općeg ugovora ESV predlaže se uvećanje satnice za 30 posto za prekovremeni i noćni rad, 20 posto za dan sedmičnog odmora, a čak 50 posto za rad u dane praznika. Tu je i dodatak od 0,6 posto za svaku godinu radnog staža kod poslodavca, maksimalno 20 posto plaće.
Nadalje, poslodavac mora osigurati ishranu ili za to isplatiti najmanje 20 posto prosječne federalne plaće i 50 posto kao regres, ako je prethodnu godinu poslovao pozitivno.
Regulirani su i brojni drugi dodaci, dnevnice, rad na terenu. Ništa nije ispušteno, sve do otpremnine u slučaju otkaza, po osnovu člana 100 Zakona o radu.
U slučaju smrti zaposlenika predviđena je obavezna naknada od tri prosječne federalne plaće, dvije u slučaju smrti člana porodice i teške invalidnosti, a tri za odlazak u penziju.
Poslodavcu se sugerira i posebna nagrada za vjerske i druge praznike, ali i za uštede i inovacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.