Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.05.2014.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bankari u BiH najavljuju više kamate i strože uvjete za kredite

Uskoro istječe rok za usvajanje Zakona o spriječavanju pranja novca i financiranja terorizma u skladu s međunarodnim standardima, koji je Bosni i Hercegovini postavio Komitet eksperata Vijeća Europe – Manival. Ako stranke iz Republike Srpske i dalje budu kočile proces usvajanja ovog rješenja, postoje velike šanse da BiH dospije na crnu listu, na kojoj se već nalaze Iran i Sjeverna Koreja, javlja "ABC portal".

U Bosni i Hercegovini bi uskoro mogli biti ukinuti ili pak značajno smanjeni komercijalni krediti. Bila bi to posljedica crne liste zemalja s visokim rizikom financijskih tokova na koju bismo mogli dospjeti zbog kašnjenja u usvajanju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u BiH. Stranke iz RS-a, uz obrazloženje da je riječ o entitetskoj nadležnosti, osporavaju rješenja predloženog zakona.

Reagirali su bankari poduzećajući da će imati još manje mogućnosti za dobivanje kredita, iako su i dosadašnje kreditne linije bile usmjerene na tek 2% predratnih radnih mjesta. Pismom upozorenja Udruženje banaka BiH poručuje državnim parlamentarcima, ali i Vijeću ministara BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, entitetskim agencijama bankarstva, te svim našim bankama da bi se BiH, zbog neusvajanja tog zakona, uskoro mogli suočiti s ukidanjem komercijalnih kreditnih linija.

Ukoliko dođemo na crnu listu zemalja s visokim rizikom, upozoravaju da je oprez u međunarodnim transferima pojačan. Realna mogućnost je da sve garancije odu na dodatne provjere i budu uvjetovane, a sve bez obaveze da budu prihvaćene.

- Ne možemo reći da će nastupiti bojkot u plasmanu komercijalnih kreditnih linija, ali u svakom slučaju sve će biti daleko skuplje, sporije i vrlo selektivno - upozorava izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, Mijo Mišić.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.