NavMenu

RU "Gračanica" i RMU "Đurđevik" dobijaju dva buldožera vrijedna 1,35 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.05.2014. 15:00
Komentari
Podeli
U Rudniku "Gračanica" kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja danas su potpisani ugovori o nabavci dva buldožera D155AX- 6, proizvođača "Komatsu" iz Japana, za potrebe rudnika "Gračanica" i "Đurđevik". Vrijednost investicije "Elektroprivrede BiH" je 1,35 mil KM, saopštio je "Klix".

Potpisivanju ugovora o nabavci buldožera prisustvovali su generalni direktor EPBiH, Elvedin Grabovica, i izvršni direktor za proizvodnju, Senad Sarajlić, dok su ugovore potpisali direktor Rudnika "Gračanica" Salih Muftić, direktor RMU "Đurđevik" Zijad Rahimić, te Vladimir Spaić, direktor kompanije "TEIKOM" koja je isporučilac opreme.

Buldožeri su nabavljeni sredstvima "Elektroprivrede BiH" u procesu dokapitalizacije rudnika. Govoreći o značaju ulaganja EPBiH kao vladajućeg društva u Koncernu, Grabovica je istakao nastojanje "Elektroprivrede BiH" da rudnici posluju sa što kvalitetnijom opremom.

- Cilj EPBiH je, kako je rekao, da svi rudnici koji su u sastavu Koncerna posluju pozitivno. Rudnik "Gračanica" i RMU "Đurđevik" su primjeri uspješnog poslovanja. Nabavkom nove mehanizacije nastojimo modernizovati rad i očekujem da ćemo do kraja ove godine okončati proces dokapitalizacije i investirati planiranih 204 mil KM. Trenutno radimo na usklađivanju akata u rudnicima i EPBiH, a izjednačavanje toplog obroka i regresa je već ranije izvršeno - rekao je generalni direktor EPBiH, Elvedin Grabovica.

Nabavka buldožera sa riperom dio je nove mehanizacije koja će sredstvima EPBiH biti nabavljena za Rudnik "Gračanica". Osim buldožera rudari Rudnika "Gračanica" u narednom periodu na raspolaganju će imati dva zglobna dampera min. nosivosti 32 T, elektrohidraulički bager sa čeonom kašikom minimalne zapremine 3m3, te glavnu trafostanice 20/6kV.

Nova mehanizacije će zamijeniti dotrajalu opremu, obezbijediti održavanje postojećeg radnog stanja i kontinuiteta planirane proizvodnje, te osigurati potrebne kapacitete na dobivanju otkrivke i uglja uz istovremeno minimalne troškove održavanja.

Salih Muftić, direktor Rudnika "Gračanica" govorio je o značaju investicija JP EPBiH u ovaj rudnik koji ispunjava planove u proizvodnji uglja i posluje pozitivno. Nova oprema će zamijeniti dotrajalu i omogućiti još bolju produktivnost Rudnika Gračanica, saopćeno je.

- Nabavka buldožera je druga velika investicija EPBiH u Rudnik "Đurđevik" u kratkom roku. Do sada je od planiranih 16,4 mil KM, investirano 11,3 mil KM - kazao je Zijad Rahimić, direktor Rudnika "Đurđevik", naglašavajući da su najznačajnije preostale investicije utovarivač točkaš, rovokopač – gusjeničar, greder i rezervni dijelovi za remont bagera.

Buldožeri će biti isporučeni u kraćem roku od planiranog izjavio je Vladimir Spaić, direktor komapanije "TEIKOM", ukazujući na činjenicu da su buldožeri svjetskog kvaliteta, te da će u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju procesa rada u rudnicima.











Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.