NavMenu

Niko neće da kupi propale gigante u BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 07.05.2014. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Veliki broj radnika u FBiH godinama čeka da uspiju prodaje imovine ili kapitala firme kako bi im konačno tim sredstvima bio uvezan staž i mnogi od njih otišli u zarađenu penziju, ali ocjene ekonomista su da će teško u skorijoj budućnosti biti kupaca, a time i da će radnici naplatiti svoja potraživanja.

Samo neki od takvih primjera su radnici firmi koje su otišle u stečaj ili se čeka privatizacija jednog njihovog dijela poput "Bosnagrafa", "Energoinvest TAT-a", Geodetskog zavoda BiH, "Šipad Vranice", KTK Visoko. Pojedine među njima su nedavno objavile četvrtu i petu prodaju nakon niza neuspjeha.

Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, naglasio je da je teško očekivati da bude uspješnih prodaja imovine ili kapitala s obzirom na to da je ekonomska situacija takva da je loš promet bilo kakvih nekretnina.

- Takođe, prodaju opterećuju druge stvari. Često nije čista situacija s imovinom i potencijalni kupac, u ovakvoj situaciji kakva je kod nas, nije siguran da se nakon prodaje neće pojaviti neko s obavezama. Drugi razlog je što je način prodaje neracionalan, jer se najavi da će u slučaju neuspješne prodaje naredna ići po nižoj cijeni i normalno da niko neće kupiti sada kada zna da će idući put moći kupiti za nižu cijenu. To sve vodi u bescjenje, a radnici čekaju naplatu. Prodaja im je zadnja nada da bar odu u penziju - rekao je Gavran.

Radnici "Bosnagrafa" čekaju na uvezivanje 14 godina staža, i to od 1998. do 2012. godine, kada je otvoren stečaj.

- Mi smo se odrekli plata samo da nam se uveže staž. Ja se borim za porodicu, na birou sam, pokušavam sa strane zaraditi koji dinar - kazao je Mevludin Selim Omanović, jedan od bivših radnika "Bosnagrafa, čija je imovina dosad bez uspjeha prodavana četiri puta.

I Senada Kutlovac, predsjednica Sindikata Geodetskog zavoda, istakla je da bi prodajom imovine ovog preduzeća, koja je i tražena zbog naplate petogodišnjeg duga za plate i doprinose, oko 20 uposlenika moglo otići u penziju.

U Savezu samostalnih sindikata BiH tvrde da je nemoguće reći koliko je takvih radnika u FBiH i koliko firmi ide na prodaju bilo imovine ili kapitala kako bi bile namirene obaveze prema uposlenima, jer takvih podataka niko nema.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.