Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 07.05.2014.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NIKŠIĆ: FBiH neće bankrotirati

Nermin Nikšić

Federacija BiH ima problema s likvidnošću i suočena je s dva izbora, ili da rebalansira budžet na način da riješi pitanje nedostajućih prihoda ili da značajno umanji budžetske stavke na rashodovnoj strani.

Ovo je danas novinarima u Sarajevu rekao Nermin Nikšić, premijer FBiH, objasnivši da je razlog za to nedostatak naredne tranše novca od stand by aranžmana koji BiH ima sa MMF-om, a prenose Nezavisne novine.

On je demantovao da se u Vladi razmišlja samo o ovoj drugoj varijanti, umanjenju plaća i drugih davanja iz budžeta za 40%, kako su, kaže, prenijeli neki mediji, izvlačeći iz konteksta samo dio problema.

- Na svu sreću, danas se okončava postupak, uplatili smo tranšu i sutra (7. maj 2014.) je redovna isplata penzija. Učinićemo sve kao Vlada da osiguramo redovno servisiranje obaveza - istakao je Nikšić.

Dodao je da je Vlada FBiH u ponedjeljak odlučila da hitno ide u pripremu rebalansa budžeta, odnosno da nedostajuće prihode, planirane od MMF-ove tranše, osigura na drugi način.

- Jedan od mogućih pristupa je da osiguramo novac od naših javnih kompanija koje imaju akumuliranu dobit, i to na dva načina: jedan je da one (kompanije) uplate dio te dobiti u budžet ili da kupe obveznice, dok je drugi mogući izvor prihoda izdavanje trezorskih zapisa i dodatnih obveznica - rekao je Nikšić.

Naglasio je da Vlada FBiH neće povećati zaduženje Federacije, te da će ono ostati u sadašnjim granicama. Na komentar novinara da ekonomski analitičari već duže vrijeme govore o mogućem kolapsu Federacije, Nikšić je kazao da "ovdje nije nikakvo blagostanje, ali ni tako katastrofalno stanje".

Situacija nije sjajna izostankom tranše MMF-a, ali postoji rješenje, ističe Nikšić.

- Nećemo bankrotirati, ponudit ćemo rješenje. Neke stvari treba da se slože i u Parlamentu i unutar Vlade - objasnio je novinarima Nikšić.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.