Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 06.05.2014.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH traži alternativu za tranšu MMF-a - Uskoro prijedlog rebalansa budžeta

(Foto: b)
Vlada Federacije BiH juče je izrazila opredjeljenje da će tražiti svako moguće rješenje da bi obezbijedila sredstva, koja bi mogla da nedostaju u budžetu FBiH, nakon što je stopirna tranša Međunarodnog monetarnog fonda zbog odluke Doma naroda parlamenta BiH o Zakonu o akcizama u BiH.

Vlada je saopštila da će u najskorije vrijeme predložiti rebalans budžeta za 2014. godinu koji će biti zasnovan na koncepciji iznalaženja zamjenskih izvora nedostajućih sredstava u već utvrđenim budžetskim okvirima kako bi održala njegovu likvidnost.

O svojim namjerama Vlada FBiH izvijestiće Misiju MMF-a u BiH i za to tražiti saglasnost.

Osnovni cilj ovakvog opredjeljenja Vlade FBiH je, kako je naglašeno, sprečavanje zastoja u isplati penzija, ratnih i civilnih invalidnina, plata, podsticaja, kao i drugih obaveza iz budžeta FBiH u ovoj godini.

Na sjednici je razmatrana Informacija o trenutnom stanju stand by aranžmana s MMF-om nakon što je Dom naroda parlamenta BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duvan i duvanske proizvode.

Nakon ovakvog razvoja situacije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, MMF je stopirao isplatu 7. tranše po četvrtom stand by aranžmanu s BiH.

Sredstva od ove tranše već su ukalkulisana u ovogodišnji budžet FBiH, a riječ je o 299 mil KM od kredita MMF-a, te još 46 mil KM od Svjetske banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.