Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 05.05.2014.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Elektrokrajina" smanjila distributivne gubitke

Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banja Luka u prva tri mjeseca ove godine zabilježilo je pad distributivnih gubitaka za 2,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Iz ovog preduzeća saopšteno je da je pozitivan trend smanjenja distributivnih gubitaka električne energije zabilježen zahvaljujući pojačanim aktivnostima na otkrivanju i suzbijanju neovlaštene potrošnje.

Direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović rekla je da je ovo preduzeće tokom 2013. godine i prva tri mjeseca 2014. otkrilo 877 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije, a da je protiv nesavjesnih potrošača od početka 2012. godine do kraja marta ove godine podnijelo 915 krivičnih prijava i 537 tužbi.

Izvršni direktor za ekonomska pitanja "Elektrokrajine" Ostoja Dumonić istakao je da se finansijski efekti "rezanja" distributivnih gubitaka ponajprije ogledaju u smanjenoj količini preuzete električne energije, što je uticalo na smanjenje troškova preduzeća po tom osnovu.

U saopštenju se dodaje i da je neto dobit "Elektrokrajine" u prvom tromjesečju 2014. godine iznosila 2,6 mil KM, dok je poslovni dobitak uvećan za 20%, na oko 940.000 KM.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.