NavMenu

EFT Group u "Stanare" uložila 265 mil EUR od 2005. do 2014. godine

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.05.2014. 12:03
Komentari
Podeli

Predstavnici Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH održali su u utorak (29. aprila 2014. godine) radni sastanak u Stanarima sa predstavnicima preduzeća "EFT Rudnik i Termoelektrana", u okviru programa postinvesticione podrške stranim investitorima, javlja Indikator.ba.

Direktor "EFT Rudnik i termoelektrana" Stanari Ivica Jakovljević izjavio je novinarima da je ovo preduzeće od 2005. godine u izgradnju termoenergetskog kompleksa ukupno uložilo 265 mil EUR EUR, od čega 115 mil EUR vlastitih sredstava i oko 150 mil EUR kredita Kineske razvojne banke.

Jakovljević je naglasio da ova investicija nije značajna zbog uloženih sredstava već i zbog efekata po grad Doboj i Republiku Srpsku.

- Nije bilo lako investirati te iznose jer svaka strana investicija podrazumijeva i početno neprihvatanje od lokalne zajednice - rekao je Jakovljević.

On je istakao da se EFT dokazala kao društveno odgovorna kompanija sa 540 zaposlenih radnika sa redovnim primanjima i stimulacijama po učinku.

Jakovljević je naglasio da se projekat izgradnje termoenergetskog kompleksa, koji se sastoji iz tri cjeline, izvršava u ugovorenim rokovima.

- Rudnik je na nivou da isporuči 2,5 miliona tona uglja sa potpunom kontrolom kvaliteta, što će omogućiti stabilan rad termoelektrane kada 2016. godine uđe u komercijalni rad - istakao je Jakovljević.

Direktorica FIPA-e Jelica Grujić ukazala je da se BiH ne može pohvaliti dobrim poslovnim okruženjem, te da je svrha današnjeg sastanka uspostaviti dvosmjernu komunikaciju sa investitorima čiji bi inputi uticali na korekcije zakonskih i podzakonskih akata.

Kao najčešće prigovore investitora, Grujić je navela duge i birokratizovane procedure od osnivanja do zatvaranja kompanija, "šumu" propisa koji su ponekad i u međusobnoj koliziji, te personalni odnos pojedinaca u ispunjavanju svojih obaveza.

Šef Odsjeka za carinsku politiku i slobodne zone Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Milenko Pandurević rekao je da ova institucija pokušava da obezbijedi da se zakonske privilegije i povlastice za investitore valjano primjenjuju i budu jednoobrazne na prostoru BiH.

Projekat Termoelektrana "Stanari", instalisane snage od 300 megavata, jedna je od najvećih investicija u energetskom sektoru BiH.

Termoelektrana "Stanari" koristiće najsavremenije tehnologije, a godišnje će proizvoditi oko dva miliona megavat-časova električne energije. Ova elektrana će biti prva u BiH koja će u potpunosti funkcionisati u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.