Izvor: eKapija | Petak, 02.05.2014.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dom naroda FBiH odbio akcize na rezani duhan

Dom naroda FBiH u srijedu (30. aprila 2014. godine) nije usvojio Izmjene zakona o akcizama kojima se uvodi akciza na rezani duhan u BiH, te je tako izbjegnuto drastično povećanje cijene ovih proizvoda na tržištu, javlja bosanskohercegovačka novinska agencija Patria (NAP). Povećanje akciza je vraćeno u redovnu proceduri na usaglašavanje.

Predstavnički dom BiH je ranije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojim se uvode specifične akcize za rezane duhane, odnosno cigare i cigarilose.

Trenutno na bosanskohercegovačkom tržištu nema cigareta jeftinijih od 3 KM, a zbog slabe kupovne moći, mnogi pušači su prešli na jeftiniju varijantu, a to je rezani duhan.

Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose trebala se plaćatu proporcionalna trošarina po stopi od 42% na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

Istodobno, trošarine na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 posto minimalne trošarine na cigarete iskazane za 1.000 cigareta. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivat će ove trošarine, a za 2014. godinu bila je predviđena akciza od 78 KM/kg.

Proizvođači duhana i duhanske industrije su upozoravali da bi usvajanje ovakvog propisa preko noći ugasilo legalno tržište rezanim duhanom i pospješilo šverc i crno tržište, prenosi NAP.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.