NavMenu

KARIĆ: Novac od povećanja akciza na gorivo ulažemo u nove projekte

Izvor: eKapija Srijeda, 30.04.2014. 12:25
Komentari
Podeli
Ensad KarićEnsad Karić
Ensad Karić, direktor preduzeća "Autocete FBiH" kazao u izjavi za novinsku agenciju Patria da je odluka Vlade FBiH da prihvati inicijativu ovog preduzeća za povećenje akcize na gorivo nastavak započetih promjena ka bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta.

Inače, usvojenom incijativom predviđeno je povećanje akcize na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM po litru. Ova inicijativa bit će upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na razmatranje i nadležno postupanje.

- Prihodi su garancija za izgradnju autoceste u Bosni i Hercegovini u naredne četiri do pet godina i bit će investirani isključivo u novi investicioni ciklus - kaže Karić.

Bosna i Hercegovina se pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) obavezala da će povećati akcizu na naftu i naftne proizvode kako bi se zadržala dinamika na izgradnji cestovne infrastrukture u oba entiteta.

- Nastavkom gradnje cestovne infrastukture obezbijeđen je i ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Sav iznos od povećanja akcize bi bio upotrijebljen za nove projekte - istakao je Karić.


Za ovu godinu je u planu početak i priprema izgradnje novih 80 kilometara autoceste i to na dionicama Počitelj – Zvirovići i Drivuša – Donja Gračanica te Žepče – Doboj jug i Tarčin – Konjic za koje se priprema priprema tenderska dokumentacija.

U prošloj godini preduzeće "Autoceste FBiH" zabilježilo je 472 miliona KM investicija. Intenzivna izgradnja Koridora 5C značajno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.