Izvor: eKapija | Utorak, 29.04.2014.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Luka i Banja Vrućica dobitnici nagrade "Zlatno turističko srce"

Priznanja "Zlatno turističko srce", svojevrstan turistički Oskar, dodijeljena su danas najboljima u turizmu, pa je tako Banja Luka ponijela titulu za najgostoljubiviji grad u ovom regionu, Banja Vrućica iz Teslića titulu šampiona zdravstvenog turizma, Beograd je najbolje turističko mjesto jugoistočne Evrope, dok je Turska izabrana za najbolju turističku destinaciju.

U pitanju je nagrada koju 23. godinu zaredom dodjeljuje međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva "Sacen Interational", u sklopu turističke akcije "Birajmo najuspješnije u turizmu jugoistočne Evrope".

Predsjednik tog centra Dragan Gligorijević rekao je za Tanjug da se žiri i ove, kao i prethodnih godina, trudio da objektivno ocijeni najvrijednije i najbolje u turizmu u jugoistočnoj Evropi.

On je ukazao da turizam u cijelom regionu bilježi rast i naglasio da je region jugoistočne Evrope, prema podacima Svjetske turističke organizacija, regija koja je u oblasti turizma najbrže napredovala, a takvi rezultati posljedica su znanja i jedinstva struke.

- Dobili smo povjerenje i svjetskih turioperatora i vidjeli da ne možemo pojedinačno, već svi zajedno ostvariti rezultate - rekao je Gligorijević.

Osim Srbije, patrola ovog centra obišla je Tursku, Rumuniju, Bugarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Tunis, Maltu, Grčku, nakon čega je međunarodni stručni žiri izabrao najbolje u turizmu.

Univerzitet "Singidunum" iz Beograda izabran je za partnera godine u turizmu jugoistočne Evrope, šampion zdravstvenog turizma je Banja Vrućica u BiH, lider porodičnog hotelijerstva hotel "Belvedere" u Ohridu, najbolji u oblasti kulturnog turizma je grad Dubrovnik, šampion etno turizma je etnoselo "Babina rijeka" kod Lazarevca.

U ime grada Banja Luka priznanje je primio direktor banjolučke Turističke organizacije, Ostoja Barašin, a za "Banju Vrućicu" izvršni direktor za zdravstvo ove ustanove Draženko Vuković.

Predstavnici Turističke organizacije Banja Luke su na svom štandu upriličili degustaciju autohtonih banjolučkih bredova i specijaliteta, među kojima se isticao banjalučki ćevap, sir "trapist", vina vinarije Jungić i drugih proizvoda.

Najbolji restoran jugoistočne Evrope je "Ćatovića mlini" u Morinju u Crnoj Gori, a najbolja turistička agencija je "Kon Tiki Travel", odlučio je žiri ovog centra.

Specijalno priznanje namijenjeno je hotelu "Slavija" iz Beograda, povodom 50 godina hotelijerstva jugoistočne Evrope.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.