Izvor: eKapija | Utorak, 29.04.2014.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineska "Tengda group" želi graditi fabriku keper tkanina u BiH

Vlada FBiH usvojila je juče Informaciju o realizaciji Plana aktivnosti za uspostavu trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje "Tengda group" iz Kine i Federacije BiH, saopšteno je na zvaničnoj stranici Vlade.

U Informaciji se navodi da su aktivnosti u vezi s pismom namjere o trgovinsko-ekonomskoj i investicionoj saradnji "Tengda grupe" s Federacijom BiH započele sastankom Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije s predsjednikom Privredne komore FBiH 4. septembra 2013. godine u Mostaru. Tada je dogovoreno da PK FBiH uputi dopise kantonalnim premijerima resornim kantonalnim ministarstvima, kantonalnim privrednim komorama, kako bi se očitovali o učešću u realizaciji predložene saradnje.

U vezi sa potencijalnim ulaganjem investitora "Tengda grupe" za izgradnju fabrike keper tkanina, dostavljeni su prijedlozi ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog kantona, općina Orašje, Pale i Breza.

U cilju pripreme odgovora potencijalnom investitoru, ostvaren je kontakt s Trgovinskim odjelom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH radi pribavljanja informacija o režimu trgovine tekstilnim proizvodima koji imaju porijeklo iz naše zemlje, te sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH radi prikupljanja podaka o potrošnji keper tkanina u zemljama u okruženju.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH nije dostavila tražene podatake o uvozu keper tkanina u našu zemlju.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Privrednu komoru FBiH Vlada je zadužila da "Tengda grupi" dostave prijedloge lokalnih zajednica za uspostavu saradnje, kao i da o namjeri potencijalnog investitora informiraju Vladu FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.