NavMenu

Grant sredstva Evropske zajednice ubrzat će projekat restruktuiranja preduzeća u BiH

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 05.02.2007. 14:12
Komentari
Podeli

Za projekt "Ubrzavanje restrukturiranja preduzeća u BiH preko aktivnog upravljanja poslovima privatnih investicijskih radova" u FBiH će biti odabrano sedam PIF-ova i 35 preduzeća, od kojih je bar 30 u većinskom vlasništvu konkretnog PIF-a iz Federacije. Za finansiranje projekta, koji će trajati do 31. jula 2009. godine, koristit će se grant sredstva Evropske zajednice, a ona će sa Svjetskom bankom osnovati i zajednički fond kojim će upravljati Svjetska banka.

Na posljednjoj sjednici Vlada FBiH donijela je odluku kojom prihvata grant EZ od 1,995 miliona EUR, a od kojih se 989,5 hiljada odnosi na FBiH.

Za spomenuti projekt, uz sredstva EZ, prema ocjeni Vlade, u budžetu FBiH neophodno je osigurati dodatne iznose za finansiranje troškova finansijskog upravljanja i nabavke prema procedurama Svjetske banke i iznose za troškove lokalnih konsultantskih kuća, pojedinačnih konsultanata, PDV i poreze.

Projekt se odnosi na podršku finansijskom i organizacijskom restrukturiranju privatiziranih preduzeća u kojima PIF-ovi imaju značajno vlasničko učešće, te osiguranje jačanja korporativnog upravljanja tim preduzećima.

Od odobrenih grant iznosa za reviziju procesa restrukturiranja planirano je utrošiti 16.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.