Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.04.2014.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MULLER: Investicije u BiH u 2014. iznosiće 700 mil EUR

Michael Muller
Direktor Raiffeisen Bank BiH, Michael Muller, uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine na novu dužnost u Hrvatsku, gdje će predvoditi razvoj ove banke. Na Poslovnom savjetu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, on je govorio o makroekonomskom pregledu dešavanja u BiH u odnosu na Evropu i svijet, prenosi portal Sinteza.net.

Za razliku od većine onoga što možemo čuti svih ovih godina, Muller je istakao da je optimista u pogledu oporavka privrede, a s obzirom na ekonomske pokazatelje, ima razloga za takav stav.

Rast BDP-a u BiH u 2013. godini bio je 1,9%, a ključni razlog za ovaj pozitivan rezultat su izvoz robe i izvozno orijentisana industrija čiji je rast bio 6,7%, zatim infrastrukturni radovi predvođeni projektom izgradnje Koridora 5c, a sve je pratio kreditni rast banaka od 3% kao podrška oporavku.

Privredni rast u ovoj godini biće omogućen povećanjem investicija kao osnovnog pokretača ekonomije, najpre putem projekta nastavka gradnje Koridora 5C, ali tu je i novi investicijski ciklus u oblasti proizvodnje električne energije.

Muller predviđa i porast stranih investicija u ovoj godini na 1,4 mlrd KM (oko 700 mil EUR), a koje će se odnositi na posebne infrastrukturne investicije i privatne investicije. Sljedeći faktor je nastavak izvoza prerađivačke industrije, te prvi put nakon četiri godine rast privatne potrošnje od 0,5%.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.