Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 27.04.2014.| 20:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Perutnina Ptuj" otvorila četiri peradarske farme u Srpcu i distributivni centar u Laktašima - Investicije vrijedne 7,3 mil KM (FOTO)

Slovenačka kompanija "Perutnina Ptuj" otvorila je u petak (25. april 2014.) u Kladarima kod Srpca četiri peradarske farme u koje je uloženo 4,5 mil KM i distributivni centar u Trnu kod Laktaša vrijedan 2,8 mil KM.

Objekte su u upotrebu pustili ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, generalni direktor "Perutnine Ptuj" Roman Glaser i direktor klaonice "Perutnina Ptuj" Povelič-Srbac Tomi Rumpf.

- Ovdje će u startu biti zaposleno 30 novih radnika, a u drugoj fazi biće otvoreno još nekoliko desetina radnih mjesta. Farme u Kladarima imaće godišnji kapacitet od 120.000 pilića u jednom turnusu ili 700.000 pilića godišnje, dok će distributivni centar u Trnu biti jedan od 12 sličnih objekata koje smo izgradili u regionu - rekao je Glaser navodeći da je planirana izgradnja još dvije farme.

Rumpf je istakao da u srbačkom pogonu zapošljavaju 211 radnika, a angažovana su i 82 kooperanta.

- Otvaranjem farmi u Kladarima biće omogućena vlastita proizvodnja brojlera, čime ćemo se još više učvrstiti kao vodeća kompanija u proizvodnji pilećeg mesa na ovim prostorima. Objekti zadovoljavaju sve standarde Evropske unije i izgrađeni su po najsavremenijim tehnologijama kompanije Big Dutchman, čime je spriječeno zagađenje životne okoline - rekao je Rumpf.

On je podsjetio da je prije tri godine uloženo 100.000 EUR u sanaciju prečistača za otpadne vode u srbačkoj klaonici i da su jedini privredni subjekt u Srpskoj koji izvozi klaonički otpad u Srbiju gdje se obavlja njegova prerada.

Kovačević je rekao je da je Vlada RS opredijeljena da podrži razvoj privrednih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta, zbog čega je Investiciono-razvojna banka RS odobrila slovenačkoj kompaniji kredit u iznosu od 3 mil KM.

- Ministarstvo na čijem sam čelu je takođe dalo finansijsku podršku kroz programe podsticaja u iznosu od 212.000 maraka. Svaka slična investicija koja predviđa otvaranje novih radnih mjesta dobiće našu podršku - istakao je Kovačević.

"Perutnina Ptuj" je 14. po veličini kompanija u Sloveniji koja godišnje ostvaruje prihod od 265 mil EUR i zapošljava 3.684 radnika od čega 570 u BiH.

Pomoć školi i klubu

Tomi Rumpf uručio je ček vrijedan 500 KM Osnovnoj školi "Dositej Obradović" iz Razboja kod Srpca i paket sportske opreme za Fudbalski klub iz Kladara, čiji je generalni sponzor upravo slovenačka kompanija.

Fotogalerija
Nove peradarske farme kompanije Perutnina Ptuj u Srpcu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.