Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 27.04.2014.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nagrađeni najuspješniji mljekari Novog Grada - Zadruga "Agrojapra" u 2013. ostvarila prihod od 1,7 mil KM

Više od milion litara mlijeka su prošle godine proizveli kooperanti Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada, a najbolji proizvođači nagrađeni su na skupštini zadruge održanoj u subotu (26. april 2014.).

Direktor zadruge Nada Nešković-Railić rekla je da je "Agrojapra" u prošloj godini ostvarila prihod od 1.738.903 KM. Ova zadruga zapošljava 29 radnika.

Nešković-Railić je navela da je 290.000 KM prihoda ostvaren od zadružnih proizvoda bundevinog i suncokretovog hladno cijeđenog ulja, integralnog brašna pšenice, raži, heljde i kukuruza, čipsa od jabuke, sušene šljive, bundevinih sjemenki, hljeba i peciva od integralnog brašna.

Prema njenim riječima, prihod ostvaren od ovih zadružnih proizvoda veći je za 10,8% u odnosu na 2012.

Ovogodišnjim planom rada, koji je u subotu usvojen, predviđeno je povećanje proizvodnje finalnih zadružnih proizvoda, organizovanje otkupa mlijeka, te organizovanje proizvodnje kod kooperanata i otkupa bundevine sjemenke, pšenice, raži, heljde i domaćeg kukuruza.

Nešković-Railić je navela da je planirana izrada projekta mini sirare, kapaciteta prerade 500 litara mlijeka dnevno.

- Radiće se i na projektu izgradnje smještajnih objekata s ciljem razvoja seoskog turizma - rekla je ona i dodala da će biti nastavljen i program "Agrojapra - naučana baza za đake i studente".

Prema njenim riječima, zadruga je bila organizator brojnih aktivnosti među kojima se posebno izdvaja Sajam zadrugarstva, posjeta đaka i studenata i edukacija iz oblasti seoskog turizma.

Na godišnjoj skupštini zadruge nagrađeni su mljekari Marinko Ljepoja i Sadik Džaferović, koji godišnje proizvode više od 70.000 litara mlijeka, te Mile Vejnović čija je godišnja proizvodnja veća od 60.000 litara. Osim za mlijeko, on je nagradu dobio i kao najbolji proizvođač pšenice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.