Izvor: Nezavisne novine | Subota, 26.04.2014.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zahuktao se izvoz tekstila i obuće - Od januara do marta 2014. iz BiH otišla roba vrijedna 260 mil KM

Izvoz tekstila i obuće iz BiH u prva tri mjeseca povećan je za oko 22% u odnosu na isti period prošle godine.

Da je riječ o jako značajnim rezultatima ovdašnje tekstilne i obućarske industrije, pokazuje i činjenica da je ukupan izvoz iz ta dva sektora od januara do marta bio "težak" oko 260 mil KM.

Komentarišući ove podatke, Aleksandra Mihajlović-Bijelić, sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori RS, naglašava da ta industrija iz godine u godinu ima sve bolje pokazatelje.

- Industrija tekstila, kože i obuće značajna je izvozna grana privrede, jer su privredna društva iz ove oblasti pretežno izvozno orijentisana, iako se radi uglavnom o uslužnim, odnosno "lohn" poslovima. Interes za preduzećima koja mogu da rade uslužne poslove za strane nalogodavce je sve veći, te je s tim u vezi i povećan obim proizvodnje, kao i izvoz u cijelom sektoru - kaže Mihajlović-Bijelić.

Prema njenim riječima, ovi pozitivni trendovi su bitno uticali i na veće zapošljavanje u sektoru, posebno u industriji obuće, a očekuje se da će se ovi trendovi nastaviti.

- Iako zavisni od uvoza repromaterijala, pokrivenost uvoza izvozom u ovoj oblasti proizvodnje je veoma dobra, posebno u oblasti proizvodnje obuće, gdje se konstantno kreće preko 100% - naglašava Mihajlović-Bijelić.

Marinko Umičević, direktor Tvornice obuće "Bema" Banja Luka, ocjenjuje da je sramotno za ovu zemlju da obuća i tekstil jedino donose prihode državi.

(Foto: Bemadoo.com)

- Međutim, mi to skupo plaćamo, kao i naši radnici, preko niskih plata, zato što nama država drži isti kurs marke već 18 godina. I recimo, "Bema" godišnje gubi 5 mil KM zbog tog kursa, a dobije podsticaja mizernih 150.000 KM - podvlači Umičević.

Prema njegovim riječima, jako je teško napraviti cipelu, jer svaka, kako pojašnjava, mora da bude kao umjetnička slika.

- "Bema" mjesečno pravi oko 250.000 pari cipela, odnosno svaki dan jedan kamion gotove obuće. Mi našu obuću izvozimo u Austriju i Njemačku, a preko tih država radimo za cijeli svijet, jer one izvoze dalje. Našom obućom su jako zadovoljni. Međutim, pitanje svih pitanja na nivou BiH je dostojanstvo radnika industrije obuće i tekstila. Više ne možemo da radimo pod ovakvim uslovima - naglašava Umičević.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da tekstilne proizvode izvozimo u brojne države.

- Odjeća je u prva tri mjeseca ove godine, između ostalog, izvožena u Belgiju, Češku, Švajcarsku, Holandiju, ali i u Japan, Kinu, Irak, Australiju, SAD - navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Široka je lepeza zemalja i kada je riječ o izvozu obuće iz BiH, a na spisku su, takođe, neke prekookeanske države.

- Između ostalog, obuća se izvozi u Italiju, Austriju, Rusiju, Ukrajinu, Kubu, Argentinu i tako dalje - kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 26. 04. 2014.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.