NavMenu

Oprezno sa poslom u inostranstvu - Uplata na privatni račun ukazuje na prevaru

Izvor: eKapija Petak, 25.04.2014. 10:56
Komentari
Podeli
Vrtoglavo raste broj oglasa kojima građanima BIH nude posao u inostranstvu, zbog čega se savjetuje veliki oprez, a nadležni ističu da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem.

Internet je prepun dokaza o tome kako su brojni građani, koji su vjerovali da će se zaposliti u Njemačkoj ili nekoj drugoj bogatoj evropskoj zemlji, ostali i bez radnog mjesta, i bez unaprijed uloženog novca.

I iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH priznaju da je već evidentiran određeni broj prevara u posredovanju u zapošljavanju naših građana izvan BiH, tokom kojeg je od građana tražen i novac.

- Praksa kod posredovanja u zapošljavanju je da privatne agencije koje vrše posredovanje svoje usluge naplaćuju od poslodavca koji traži radnu snagu, a ne od građana koji traže zaposlenje - upozorava Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

On dodaje da posredovanje u zapošljavanju ne mogu vršiti fizička lica, te da svaka uplata na privatni račun jasno ukazuje da je riječ o prevari.

Bitno je, naglašava Pupić, da građani traže neki dokument od osobe s kojom razgovaraju, a koji će potvrditi da osoba radi za firmu koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

- Jedina ispravna procedura prilikom zapošljavanja u inostranstvu, bez obzira postoji li sporazum o zapošljavanju sa tom državom ili ne, jeste da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem. Nakon toga, na osnovu ugovora i drugih dokumenata poslodavac traži radnu dozvolu za radnika. Onda radnik na osnovu dobijene dozvole, kopije pasoša i drugih dokumenata aplicira za radnu vizu u ambasadi države u koju želi ići na rad - kaže Pupić.

Dušan M. iz Mrkonjić Grada prisjeća se da je u više navrata pokušavao da pronađe posao u inostranstvu, ali i dodaje da je svaki put prošao kao bos preko trnja.

- Bio sam spreman da radim i kao građevinac, jer je svagdje bolje nego ovdje. Nazvao bih broj naveden u oglasu i moj nesuđeni poslodavac uvijek bi tražio pare unaprijed. Nisam pristajao jer je, zaključio sam, najvjerovatnije riječ o prevari - kaže on.

Problem je, kaže Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, što se posredovanjem pri zapošljavanju u inostranstvu često bave i agencije koje prevare građane, a potom "iščeznu".


- Ne znam ni kome bi se čovjek obratio nakon što im se desi takva neprijatna situacija. Ljudi su jednostavno primorani da idu i na te nesigurne poslove, pokušavajući da zarade novac i bilo šta da rade. Potrebno je biti oprezan - ističe Vrabičić.

Podsjećanja radi, prije nekoliko mjeseci je banjolučka policija saopštila da traga za prevarantima koji su putem internet oglasa prevarili veći broj građana BiH obećavajući im posao u zemljama EU. Oni su, kako je utvrđeno, ojadili lakovjerne građane nudeći im najvjerovatnije nepostojeće poslove u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Tražili su im, potvrđeno je iz policije, da, kako bi bili zaposleni, prvo uplate određenu svotu novca na ime lažne firme koja, navodno, posreduje u zapošljavanju u inostranstvu. Nakon što dobiju novac, prevaranti bi prekidali svaki kontakt s oštećenima.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuezet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 25.04.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.