Izvor: eKapija | Petak, 25.04.2014.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu Međunarodna konferencija o ekonomiji

Dvodnevna Međunarodna konferencija o ekonomiji i društvenim naukama - ICESoS'14, pod motom "Regionalni ekonomski razvoj", počela je juče (24. aprila 2014.) u Sarajevu. Organizator skupa je Internacionalni Burch univerzitet, u saradnji s Univerzitetom u Zenici, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Tuzli i Sarajevskom berzom, prenosi Federalna televizija.

Dekan Ekonomskog fakulteta Internacionalnog Burch univerziteta Teoman Duman rekao je da je konferencija okupila odabranu grupu eminentnih stručnjaka koji poznaju regiju Balkana.

- Kao univerzitet, naša misija je da spajamo ljude i zato su ovdje profesori s bh. univerziteta, te univerziteta u Beogradu i Zagrebu i svima želimo dobrodošlicu i da imaju koristi od naše konferencije - istakao je Duman.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta Mehmet Uzunoglu izjavio je da im je želja organizirati konferencije i razviti poslove od kojih će Bosna i Hercegovina i region imati koristi.

Predrag Bijelić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, rekao je da postoji dosta prostora za poboljšanje regionalne ekonomske saradnje, pogotovo u oblasti trgovine i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

- Polako uviđamo da smo pojedinačno previše mali da bismo imali značajniji utjecaj na evropskom i globalnom nivou, ali za regionalnu saradnju treba stvoriti malo bolji okvir koji bi je stimulirao - naglasio je Bijelić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Sead Kreso, kazao je da je pokrenuta izuzetno važna tema o regionalnoj saradnji od koje bi imali koristi svi koji su činili bivšu Jugoslaviju, jer su tradicionalno međusobno povezani industrijski i proizvodnjom hrane.

- Mi smo imali jedno respektabilno unutrašnje tržište, a disolucijom se naša unutrašnja razmjena pretvorila u vanjsku, a kako smo "razbili" svoje industrije fokusirali smo se na razmjenu s evropskim zemljama što nas je učinilo jako zavisnim i pogoršalo sve performanse koje smo ranije imali - pojasnio je Kreso.

Po njegovom mišljenju, što je širi prostor djelovanja mogućnosti optimizacije, odnosno upravljanja industrijom i trgovinom su bolje.

Profesor na Fakultetu za ekonomiju i biznis u Zagrebu, Ivan Lovrinović, rekao je da države nastale raspadom Jugoslavije imaju zajedničke probleme poput deindustrijalizacije, gubitka tradicionalnih tržišta, te izobličenih procesa privatizacije koji su dali vrlo negativne rezultate.

- Budućnost je proces globalizacije i regionalne saradnje i mi ne trebamo imati iluzije da će ovdje niknuti neka multinacionalna kompanija, ali snažne regionalne kompanije bi mogle - smatra Lovrinović.

Međunarodna konferencija o ekonomiji i društvenim naukama održava se drugu godinu zaredom, a ove godine prijavljeno je 300 učesnika iz 13 zemalja - Velike Britanije, Češke Republike, Hrvatske, Srbije, Turske, Saudijske Arabije, Poljske, Kuvajta, Irana, Nigerije, Albanije, Makedonije i BiH.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.