NavMenu

"Swisslion" počeo probnu proizvodnju u pogonu u Nevesinju - Do kraja 2014. posao za još 100 radnika

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 24.04.2014. 16:14
Komentari
Podeli
U Nevesinju je danas (24. aprila 2014.) počela probna proizvodnja u novom pogonu prehrambene industrije "Swisslion Takovo" iz Trebinja, a za desetak dana zvanično će početi proizvodnja novih artikala, što će omogućiti zaposlenje desetine radnika ove nerazvijene hercegovačke opštine, potvrdio je Srni generalni direktor trebinjskog "Swisslion"-a, Tomo Bokić.

On je istakao da će u početnoj proizvodnji u jednoj smjeni raditi oko 60 radnika, dok će na proizvodnim linijama do kraja godine biti zaposleno još oko 100.

- Sirovine, ambalaža i druga neophodna oprema su nabavljeni, a s obzirom na to da je riječ o osjetljivim i novim proizvodima koji u našoj proizvodnji u Hercegovini nisu bili zastupljeni, stručnjaci iz Gornjeg Milanovca će prvih mjesec dana pratiti rad zaposlenih - kaže Bokić i dodaje da ne bi trebalo biti nikakvih problema u radu, jer je jedan broj novozaposlenih bio na obuci u Gornjem Milanovcu.

Bokić naglašava da je u pogon u Nevesinju, odnosno cjelokupan projekat, od rekonstrukcije hale, kupovine savremene opreme i u druge neophodne radove uloženo oko 7 mil EUR, te da će sa novih linija u prodaju biti plasirani tetrapak sokovi, voćni napici i nektari, alkohol uz poznate brendove kompanije - viljemovku, dunju, kajsiju, te majonezu, kečap, džem i marmeladu.

Govoreći o poslovnim rezultatima, Bokić je podsjetio da je "Swisslion" - Trebinje sa ostvarenih 67 mil KM u prošloj godini udvostručio prihod preduzeća u odnosu na 2012, te ostvario 9,5 mil KM dobiti, odnosno utrostručio je.

Veći poslovni uspjeh Bokić najavljuje za ovu godinu, za kada je, kako kaže, s obzirom na novi pogon u Nevesinju, planiran ukupan prihod od 85 do 90 mil KM.

On kaže da, uglavnom, iz vlastite dobiti kompanija investira u razvoj prehrambene industrije u Hercegovini, napominjući da je vrijednost tih investicija za 2013. i 2014. godinu oko 18 mil EUR, sa zaposlenih više od 150 radnika, dok je u planu otvaranje još radnih mjesta.

- U Trebinju je krajem prošle godine započet jedan ozbiljan projekat, koji bi trebalo da bude realizovan krajem godine, a odnosi se na proizvodnju vafla, odnosno puštanje u rad proizvodne linije sa desetak novih artikala - kaže Bokić i dodaje da investicija košta oko 6 mil EUR.


Iz ove kompanije u narednom trogodišnjem periodu najavljuju do sada najambicioznije planove i investiciju vrijednu od 35 do 40 mil EUR koliko bi koštalo pokretanje nove fabrike prehrambenih proizvoda "Trebinje 2", čime bi se stvorili uslovi za dodatnik nekoliko stotina radnih mjesta.

- Sa oko 400 zaposlenih radnika i širokim proizvodnim asortimanom - više od 70 artikala, nastojimo da ostanemo vodeća privredna kompanija koja će uz zadržavanje postojećih kupaca kvalitetom pronaći put i na nova inostrana tržišta - istakao je Bokić, napominjući da proizvodi iz "Swisslion" pogona uglavnom idu u zemlje okruženja, zatim u Austriju, Australiju, SAD, Švedsku, Dansku, Mađarsku, Švajcarsku.

Privredna komora Republike Srpske nedavno je proglasila "Swisslion" najuspješnijim privrednim kolektivom u RS.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.