Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.04.2014.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Kosmos" čeka partnere sa Zapada - Za pravljenje oružja u Banjoj Luci zainteresovana i američka kompanija "Matra group"

(Foto: Kosmos.ba)
Dvije američke kompanije koje se bave remontom i proizvodnjom vojnog naoružanja i opreme "bacile su oko" na banjolučki Remontni zavod "Kosmos" i uskoro bi mogli da započnu zajednički posao, piše list "Press RS".

Za posao sa "Kosmosom" zainteresovani su i arapski partneri bez obzira na to što je nekadašnji domaći vojni gigant zbog ratnih dešavanja izgubio libijsko i egipatsko tržište.

U "Kosmosu" zadovoljno trljaju ruke, pa uprava preduzeća planira da firmu "digne na noge" i u tekućoj godini ostvari prihod od oko 5 mil KM.

Vladi Republike Srpske je iz američke kompanije "Matra group" stigao biznis plan i zahtjev da u krugu "Kosmosa" proizvode i remontuju naoružanje i vojnu opremu.

Na sjednici održanoj krajem marta 2014. godine, Vlada RS dala je saglasnost ovoj kompaniji, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, koje je bilo predlagač, pojašnjavaju da je kompanija 2013. godine registrovala predstavništvo u Banjoj Luci i to upravo u krugu "Kosmosa".

Čeka se prijedlog ugovora

- Postupajući u skladu sa Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH, privredno društvo "Matra group" podnijelo je zahtjev za izdavanje navedene saglasnosti na osnovu biznis plana koji je podrazumijevao značajno upošljavanje kapaciteta firme "Kosmos" i zapošljavanje 350 radnika - potvrdili su u Ministarstvu.

Oni napominju i da je zakonom predviđeno da entitetske vlasti daju prethodnu saglasnost, dok dozvolu za obavljanje ove vrste djelatnosti izdaje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Firma "Matra group" trebalo bi da nam dostavi prijedlog ugovora. On još nije stigao, ali očekujemo svaki dan da se to desi, nakon čega ćemo ići prema Vladi RS na dalje usaglašavanje - kratko su potvrdili u menadžmentu "Kosmosa".

U pokušaju da dobiju detaljnije podatke o ovoj firmi, "Press" je kontaktirao njihovo regionalno predstavništvo koje se nalazi u Hrvatskoj, ali oni nisu bili raspoloženi da za sada javno iznose detalje o poslovanju.

Osim firme "Matra group", od "Kosmosa" ne odustaje ni američka kompanija "Howell Machine Technologies" koja je još krajem 2013. godine poslala pismo namjere koje je takođe prihvatila Vlada RS. Dogovoreno je da Amerikanci uzmu dio hala i angažuju domaću radnu snagu, a Upravni i Nadzorni odbor "Kosmosa" zaduženi su da postignu dogovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva te o upravljanju i raspodjeli dobiti.

Time bi ova američka kompanija, nakon ulaska u pet firmi namjenske industrije u Federaciji BiH, ostvarila i saradnju sa jednom firmom iz RS.

Njihovo sjedište je u američkoj državi Ajdaho, a bave se razvojem, proizvodnjom i prometom naoružanja i drugih sredstava iz vojne opreme.

Direktor "Kosmosa" Dragan Ilić, tehnički direktor ove firme Grujo Bogojević i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, Tane Peulić, u utorak ( 22. aprila 2014.) su u Banjoj Luci razgovarali sa predstavnicima resornog ministarstva o interesovanju američkih kompanija i aktuelnim poslovima koje obavlja ova banjolučka firma.

- Složili smo se da je "Kosmos" izrastao u respektabilnu firmu u namjenskoj industriji. Postoje interesi brojnih investitora za zajedničko poslovanje i svi predlozi se razmatraju, nakon čega će u redovnoj proceduri biti dostavljeni Vladi RS, kao većinskom vlasniku, na usaglašavanje. Ono što sa ponosom možemo istaknuti je da "Kosmos" ima odličnu reputaciju na evropskom i svjetskom tržištu - rekao je Peulić za "Press RS".

Ugovoreni poslovi u Sudanu

(Foto: Kosmos.ba)
Uprava "Kosmosa" ne krije zadovoljstvo zbog stalnog interesovanja koje strani partneri pokazuju za ovu firmu i ističu da je dobrodošao svako ko ima ozbiljne poslovne planove i namjeru da uposli domaće kapacitete i radnu snagu.

- Iako trenutno nije klima za ponovni izlazak na libijsko i egipatsko tržište, firma ima odličnu saradnju i konstantne kontakte sa našim arapskim partnerima. Održavamo čvrste odnose sa njihovim kompanijama i zadovoljni smo zbog izuzetne saradnje koju imamo - potvrdili su u menadžmentu "Kosmosa".

Iako su povukao sa poslova u Libiji i Egiptu, "Kosmos" nije potpuno otišao s afričkog tržišta, te trenutno ima ugovorene poslove u Sudanu.

- Radimo na elektrifikaciji u Sudanu i servisiranju njihovih elektromreža i stanica - naglasili su u "Kosmosu".

Zaposleno 250 ljudi

Banjolučki "Kosmos" je u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske. Prije rata firma je zapošljavala 1.600 radnika i bavila se namjenskom industrijom za potrebe protivvazdušne odbrane, a trenutno zapošljava 250 radnika i pretežno se bavi uslužnom djelatnošću u energetskom sektoru.

U Sindikatu radnika "Kosmosa" potvrdili su da u posljednje vrijeme redovno primaju plate, dok im je iz ranijeg perioda ostalo deset neisplaćenih plata, ali da su u dogovorima s upravom preduzeća da njihovo nivelisanje bude izvršeno u toku ove godine.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.pressrs.ba od 23.04.2014.)Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.