Izvor: eKapija | Srijeda, 23.04.2014.| 09:34

Samit "100 mladih lidera za narednih 100 godina" od 4. do 8. juna u Sarajevu

Sarajevo
Evropski samit mladih "100 za narednih 100 u Dunavskom regionu" održaće se u Sarajevu od 4. do 8. juna 2014. godine. Mreža Evropskog foruma Alpbah (FAN) i Dunavski centar za kompetenciju (DCC) u saradnji sa lokalnim članicama iz Bosne i Hercegovine (IGAS), Srbije (KAB), Hrvatske (KAH) i Crne Gore (IGAP) obilježiće 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, događajem koji okuplja učesnike iz 17 zemalja dunavske regije i više od 30 evropskih i lokalnih političara.

- Evropa je danas, baš kao i prije 100 godina, na raskršću. Ovog juna će baš kao prije tih istih 100 godina Sarajevo opet biti fokusu. Razlog je sada bolji, poruka je jasna: regionalna saradnja i mir. Cilj Samita je formiranje mreže mladih lidera koji će direktno moći da kontaktiraju sa evropskim i lokalnim političarima i ekonomskim ekspertima, naučnicima i umjetnicima. Takođe, kroz seriju treninga mladi će ojačati u vještinama iz različitih oblasti (liderstvo,medijske vještine, lobiranje, preduzetništvo) - poručuju iz organizacije.

Za sada su učešće na Samitu potvrdili: Franc Fišler (Predsjednik, Evropski Forum Alpbah), Goran Svilanović (Gen. sek, Savjet za regionalnu saradnju), Klaus Raidl (Predsjednik, Nacionalna banka Austrije), Samuel Žbogar (Specijalni predstavnik Evropske unije u Prištini), Urlike Lunaček (Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i zamjenica frakcije Zelenih u EP ), Kaspar Ajnem (Potpredsjednik Evropskog foruma Alpbah i bivši ministar unutrašnjih poslava Austrije), Peter Fridrih (Ministar za evropske poslove Baden-Vurtemberg), Hedvig Morvai (Evropski fond za Balkan), Srećko Latal (Direktor komunikacija Svjetske Banke), Erhard Busek (Bivši vicekancelar Austrije, specijalni koordinator pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu, specijalni predstavnik vlade Austrije za razvoj Evropske unije, predsednik komisije za radio i televiziju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, sadašnji počasni predsednik Evropskog foruma Alpbah), Dušan Reljić (Njemački institut za međunarodne i sigurnosne poslove), Ilir Deda (Kipred iz Prištine) Doris Pak (Poslanica Evropskog parlamenta), Valentin Inzko (Visoki predstavnik za BiH), Žan Klod Junker (Bivši predsjednik Evropskog parlameta) i mnogi drugi. Očekuje se potvrda Tanje Miščević (šefice pregovaračkog tima Srbije) i srpskih političara.

Tokom Samita održaće se i Dunavski salon, namijenjen diplomatskim misijama iz Dunavske regije koje imaju svoja predstavništva u Bosni i Hercigovini, sa ciljem promocije kulture i turizma i sa posebnim naglaskom na saradnja kroz Dunavsku parlamentarnu mrežu.

Samit je otvoren za mlade ljude iz jugoistočne Evrope i 14 zemalja Dunavske regije (ukupno 17 zemalja), sa različitim obrazovnim i profesionalnim iskustvom. Poželjne su aplikacije mladih donosilaca odluka, naučnika i diplomaca, preduzetnika i predstavnika civilnog društva.

Organizatori pokrivaju troškove učešća, smeštaja i obroka. Za prijavu je potrebno popuniti aplikacioni formular sa stranice www.alpbach.org/sarajevo2014 i poslati do 20. aprila 2014.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.