NavMenu

EU ne dozvoljava 50% kvadrata za domaću robu u trgovinama FBiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.04.2014. 09:32
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Evropska komisija upozorila je da je postojeći Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije diskriminatoran, jer propisuje jednaku zastupljenost domaće i strane robe u većim trgovinama, prenosi portal Indikator.ba.

U Republici Srpskoj su izmjene ovog rješenja, pod pritiskom međunarodne zajednice, već ugledale svjetlo dana, dok su u Federaciji još u parlamentarnoj proceduri.

Kako do konkurentnosti domaće proizvodnje i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, uz potpuno otvaranje domaće ekonomije na putu ka Evropskoj uniji?

Prema trenutnom zakonodavstvu, u trgovinama koje imaju više od 1.000 kvadratnih metara mora biti 50% domaće robe u asortimanu, odnosno domaća i strana roba moraju biti jednako zastupljene. Međutim, ocjena je Evropske komisije da je takva raspodjela diskriminatorska.

- Ne znam šta je tu diskriminacija ako je nešto ravnopravno? Traže da se police prepuste onima koji se za njih izbore jer, tvrde, i kod njih je tako. Ali, to nije istina jer, na primjer, u Danskoj možete kupiti samo dansko mlijeko - kaže Milorad Bahilj, ministar trgovine FBiH.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH, Jago Lasić, smatra da se ova situacija mogla izbjeći brisanjem ograničenja u kvadratima, kako bi svi dobili isti tretman.

Evropska unija je više puta upozoravala da je domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti neusklađeno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Taj sporazum nalaže ugovornim stranama - državama članicama, među kojima je i BiH, da ne uvode nikakve diskriminatorske mjere u odnosu na robu druge strane, pojašnjava Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za evropske integracije.

Za BiH je veoma važno da primijeni pravila koja nalaže EU, ali i da zaštiti ionako krhku domaću proizvodnju, koja se svakodnevno bori za plasman i protiv uvozničkih lobija. Uglavnom sve ostaje na građanima, od kojih se očekuje ekonomski patriotizam jer je, prema Lasićevim riječima, "uvoznički lobi danas jači od Vlade i on diktira sve".

- Na uvozničke lobije teško je uticati, jer je njihov posao da lobiraju i prodaju nešto što su dogovorili, a posao građana je da odluče da li će novac potrošiti na uvoznu ili domaću robu - ocjenjuje Muris Pozderac, sekretar Asocijacije trgovine u VTK BiH.

I dok se u Federaciji još čeka na izmjene Zakona, RS ispunila je svoje obaveze. U skladu s preporukom Evropske komisije u Zakonu o trgovini izbrisana je odredba koja je propisivala da je trgovac dužan osigurati ravnomjerno učešće robe domaćeg i stranog porijekla.


- Preostaje nam još da utvrdimo načine kako da se izborimo da se poveća zastupljenost domaćih proizvoda u tržnim centrima u RS-u - kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a.

Iako su vanjska i unutrašnja trgovina vrlo značajne za finansijski sektor u BiH, ova oblast je potpuno neorganizovana u BIH, smatraju privrednici. Jedini način da se zaštiti domaća proizvodnja ostaju mjere carinske i porezne politike, jer postojeća ograničenja zastupljenosi robe na policama predviđena zakonom u Evropskoj komisiji smatraju protekcionizmom, koji ugrožava slobodno tržište na koje su se vlasti obavezale. Sada je na parlamentarcima da odluče kako primijeniti evropska pravila na ovom tržištu.

U Udruženju "Kupujmo domaće" tvrde da se i mimo Zakona o unutarnjoj trgovini na domaćem tržištu proizvodi iz BiH guraju na dno polica i da dominiraju strani proizvodi.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.indikator.ba od 20.04.2014.)




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.