NavMenu

Ponovo će zasvijetliti "Naš Tito" u Sloveniji

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 20.04.2014. 19:44
Komentari
Podeli

Uoči dana pobjede nad fašizmom na brdu Sabotino iznad Nove Gorice će ponovo zasvjetliti natpis sa imenom bivšeg predsjednika i maršala SFRJ Josipa Broza Tita.

Natpis su obnovili primorci i sekcija udruženja boraca NOB "Maj 45" sa podučja Nove Gorice, a za njegovu obnovu su dobili prijetnje smrću.

Više desetina poznatih ličnosti iz Nove Gorice na čelu sa istoričarem Renatom Podberšičem potpisalo je izjavu da je uvjereno da ponovno uspostavljanje Titovog kulta ugrožava krhku ravnotežu u slovenačkom narodu.

- Taj neevropski huškački akt subinski razdvaja slovenačke ljude na obje strane granice (sa Italijom) i ugrožava opstanak našeg naroda na tom području - piše u izjavi.

Predsjednik sekcije boraca NOB iz Nove Gorice "Maj 45" Darko Žnidarčič ističe da natpis na Sabotinu ima istorijsku vrijednost, jer tamo stoji od 1947. godine.

Natpis "Tito" na Sabotinu su nepoznata lica 2004. godine promijenila u natpis SLO, godinu dana kasnije je ponovo na brdu pisalo "Naš Tito", da bi nekoliko dana kasnije bio promijenjen u "Naš Fido", a već slijedećeg dana je ponovo bilo napisano "Naš Tito".

Od proljeća 2006. godine do danas rat sa promjenama natpisa se nastavio, kao svjedočanstvo tradicionalne podijeljenosti Slovenaca na partizane i domobrane.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.