Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 20.04.2014.| 19:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ponovo će zasvijetliti "Naš Tito" u Sloveniji

(Foto: b)
Uoči dana pobjede nad fašizmom na brdu Sabotino iznad Nove Gorice će ponovo zasvjetliti natpis sa imenom bivšeg predsjednika i maršala SFRJ Josipa Broza Tita.

Natpis su obnovili primorci i sekcija udruženja boraca NOB "Maj 45" sa podučja Nove Gorice, a za njegovu obnovu su dobili prijetnje smrću.

Više desetina poznatih ličnosti iz Nove Gorice na čelu sa istoričarem Renatom Podberšičem potpisalo je izjavu da je uvjereno da ponovno uspostavljanje Titovog kulta ugrožava krhku ravnotežu u slovenačkom narodu.

- Taj neevropski huškački akt subinski razdvaja slovenačke ljude na obje strane granice (sa Italijom) i ugrožava opstanak našeg naroda na tom području - piše u izjavi.

Predsjednik sekcije boraca NOB iz Nove Gorice "Maj 45" Darko Žnidarčič ističe da natpis na Sabotinu ima istorijsku vrijednost, jer tamo stoji od 1947. godine.

Natpis "Tito" na Sabotinu su nepoznata lica 2004. godine promijenila u natpis SLO, godinu dana kasnije je ponovo na brdu pisalo "Naš Tito", da bi nekoliko dana kasnije bio promijenjen u "Naš Fido", a već slijedećeg dana je ponovo bilo napisano "Naš Tito".

Od proljeća 2006. godine do danas rat sa promjenama natpisa se nastavio, kao svjedočanstvo tradicionalne podijeljenosti Slovenaca na partizane i domobrane.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.