NavMenu

Pivovare u BiH teško izlaze na kraj sa konkurencijom - Rješenje razvoj i zaštita domaćeg tržišta

Izvor: eKapija Nedjelja, 20.04.2014. 19:58
Komentari
Podeli

Evidentno je da se pivovarska industrija u BiH nalazi u teškoćama i da i sada teško izlazi na kraj sa konkurencijom na tržištu, a dugogodišnje poslovanje u nepovoljnim uvjetima, dovelo je i kontinuiranog usložnjavanja problema, piše Abcportal.info.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i amandman koji je usvojen na Komisiji za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u potpunosti je usklađen s odredbama člana 20. stav 1. Privremenog sporazuma, koji glasi:

"Zajednica i Bosna i Hercegovina suzdržat će se od i ukinuti gdje postoji svaku mjeru ili praksu unutarnje fiskalne prirode koja uvodi, direktno ili indirektno, diskriminaciju između proizvoda jedne strane i sličnih proizvoda porijeklom s teritorije druge strane".

Rješenje za spas domaćeg piva, a da istovremeno ono bude u skladu sa zahtjevima koje postavlja EU, kao i da ne krši trgovinske obaveze BiH u skladu sa SSP - Prelaznim sporazumom, Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare vidi u tome da građani BiH prije svega moraju kupovati domaće proizvode.

- Nijedna država, velika ekonomska sila, a i ona manja, nisu nastale i opstale tako što su njihovi građani preferirali kupnju uvoznih proizvoda. Upravo suprotno, kompanije su osvajale nova ino tržišta snagom vlastitog domaćeg tržišta. Pa kada govorimo i o ovoj famoznoj Direktivi koja omogućava uvođenje diferencirane stope posebog poreza na pivo, i ona ima svoje razloge i genezu još od 1992. godine, upravo u tome da bi se zaštitio manji proizvođač piva u najezdi globalizacije - kaže Ibrahimpašić.

Ibrahimpašić dodaje i to da je teško zamisliti šta bi se desilo da zemlje u kojima svako veće selo ima svoju pivovaru (Njemačka, Austrija, Belgija, Češka, itd.) nisu prišle modelu diferencirane stope za "male" i "velike" proizvođače.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.