Izvor: Nezavisne novine | Subota, 19.04.2014.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najpoznatiji pisci koji su ostali bez zasluženih svjetskih nagrada

Nedavno proglašenje ovogodišnje dobitnice "Pulicera" za književnost po pravilu je izazvalo mnogo pažnje, kao i brojne komentare, pa pored svih onih koji su joj čestitali i pozdravili njenu pobjedu, bilo je i onih koji smatraju da Dona Tart nije zaslužila ovu nagradu za roman "The Goldfinch".

Nakon što je otkriveno kome ide nagrada neki su se odmah oglasili na "Twitter"-u, govoreći o drugim knjigama za koje smatraju da su više zaslužile nagradu, a pojavila se i hipoteza da je ovo prestižno priznanje znak izvinjenja za sve ostale nagrade koje su Tartovu mimoišle u prošlosti.

Iako ovakvi komentari i nisu neka novost kada su u pitanju dodjele prestižnih nagrada, postoji još nekoliko drugih pisaca čije su nagrade, odnosno izostanak istih, uznemirile javnost, i to daleko više nego što je ovogodišnja pobjednica, i vjerovatno iz mnogo boljih razloga.

Odbacivanje Hemingveja


Ernest Hemingvej maltene je imao nagradu "u džepu" 1941. godine kada je Komitet "Pulicera" jednoglasno preporučio "Za kim zvona zvone" za ovo priznanje. Svi su se složili osim Nikolasa Mareja Batlera, tadašnjeg predsjednika Univerziteta Kolumbija, koji je preinačio glasanje, jer je smatrao da je ta knjiga neprikladna. Takođe, te godine nagrada uopšte nije dodijeljena.

Fokneru "Pulicer" za "Bajku

Uz dužno poštovanje prema Vilijemu Fokneru, njegova jedina Pulicerova nagrada uopšte nije bila za neko od njegovih najznačajnijih djela. A kada se uzme u obzir lista knjiga koja je izašla iste godine kada i njegova "Bajka", uključujući "Go Tell It On The Mountain" Džejmsa Boldvina i "Mesija" Gora Vidala, može se samo zaključiti da je Komitet te godine mogao i više da se potrudi ili bar da izađe iz vrlo uske "zone komfora", birajući djela.

Bez razmatranja i šanse

Činjenica da niko nije bio nagrađen "Pulicerom" 1964. godine znači da potvrđeni klasici kao što su "The Group" Meri Mekarti, "V" Tomasa Pinčona i "Stakleno zvono" Silvije Plat, a koji su tada objavljeni, nisu imali apsolutno nikakve šanse.

Nedorasli "Nobelu"

Džejms Džojs, Lav Tolstoj, Emil Zola, Mark Tven, Vladimir Nabokov i Horge Luis Borhes nikada nisu osvojili "Nobela" za književnost. Doduše, Tolstoj, Tven i Zola su bili razmatrani ranih godina postojanja ove nagrade, ali očigledno njihov rad nije dorastao ideji "Nobela" o "uzvišenosti i idealnosti". Borhes i Nabokov su imali svoje šanse, ali ipak nisu pobijedili.

Nagrada koja izmiče

Oni koji su još dovoljno uznemireni, te se i dalje nastavljaju žaliti, jer Filip Rot još nije dobio "Nobela", kako bi ga pridružio desetinama nagrada koje ima pod svojim "skutima", vjerovatno bi se zbog upornosti mogli mirne duše nazvati "Filip Rot nobelistima" ili nešto slično. Ipak, ostaje činjenica da Rot ima impresivan opus, koji je ostao neprepoznat od "Nobelovog" komiteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.