NavMenu

Virtuelno putovanje kroz rimsku imperiju

Izvor: Nezavisne novine Petak, 18.04.2014. 11:29
Komentari
Podeli

Virtualna 3D izložba "Ključ Rima", u okviru koje će biti predstavljeni ostaci starog Rima u Sarajevu, Amsterdamu, Aleksandriji i Rimu, bit će otvorena 23. septembra, i to u isto vrijeme u sva četiri grada, i trajat će do 18. januara 2015. godine.

Virtualna izložba u Sarajevu će biti predstavljena u obnovljenoj Vijećnici.

Danijel Pletinks iz "Visual dimension" Belgija kazao je da trenutno rade na unapređenju tehnologije u muzejima, odnosno uspostavljanju različitih načina korištenja novih tehnologija s ciljem da se posjetiocima pruži što bolji način doživljavanja historije.

- Željeli smo napraviti izložbu koja putem različitih partnera putuje iz Amsterdama, preko Rima i Sarajeva, do Aleksandrije u Egiptu - rekao je Pletinks i istakao da je u pitanju četverogodišnji projekat.

Izložba će, koristeći impresivnu tehnologiju, predstaviti i povezati regionalne kulture u okviru Rimskog carstva, naglašavajući njihovu različitost i zajedništvo tokom više vijekova rimske vladavine.

Izložbu u Sarajevu organizuje Elektrotehnički fakultet u saradnji sa Muzejom Sarajeva, Zemaljskim muzejom BiH i gradom Sarajevom, kao i preostalih 18 partnera iz Transnacionalne mreže virtualnih muzeja.

Izložba će omogućiti posjetiocu Muzeja da putuje kroz vrijeme i posjeti ova četiri mjesta u doba rimske imperije, pomoću najmodernijih dostignuća tehnologija virtualne realnosti i uzbudljivih historijskih priča.

U ovoj se godini navršava 2.000 godina od smrti rimskog imperatora Augustusa, koji se može smatrati ocem rimske imperije.

Na izložbi će biti prikazani objekti iz rimske vile i termi s Ilidže koji se čuvaju u Muzeju Sarajeva i Zemaljskom muzeju BiH, te iz Rimske bazilike u Mostaru, a posjetioci će istovremeno moći virtualno pogledati i eksponate izložbi s ostale tri lokacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.