NavMenu

Javna uprava u BiH uskoro dobija najmoderniji informacioni sistem za upravljanje budžetom

Izvor: eKapija Srijeda, 16.04.2014. 10:55
Komentari
Podeli

Semiha Borovac, državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH i Zoran Živković, predstavnik konzorcija firmi SRC Slovenija, SRC Beograd i "Avacom group" iz Mostara potpisali su u utorak (15. april 2014.) u Sarajevu ugovor o implementaciji projekta "Rodno odgovorno budžetiranje" iz oblasti reforme javne uprave.

Radi se o nadogradnji najmodernijeg informacionog sistema za upravljanje budžetom - BMIS koji je zahvaljujući ranijem projektu iz reformske oblasti javne finansije uspješno uveden u ministarstva finansija na sva četiri upravna nivoa u BiH. Uvođenjem BMIS sistema, između ostalog, poboljšana je tačnost i kvalitet budžeta, ministarstvima je skraćeno vrijeme izrade budžeta, te je poboljšana koordinacija između ministarstava finansija na svim nivoima vlasti i budžetskih korisnika.

- Projekat će omogućiti da se u svim segmentima budžetiranja, a naročito tokom planiranja, iskaže transparentnije trošenje novca na osnovu principa rodne jednakosti. Konkretno, nova komponenta omogućava vladinim službenicima da prave analize i statističke podatke o svim aspektima rodne jednakosti kroz mnoge oblasti, od socijalne zaštite do različitih vidova pomoći koje država, entiteti i Brčko distrikt BiH pružaju svojim građanima. To sve ima za cilj da se uspostave mjerljivi rezultati utroška novca i prema ovom principu - izjavila je Semiha Borovac, državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH.

Prema njenim riječima, na princip rodne jednakosti nas obavezuje kako Zakon o ravnopravnosti polova u BiH tako i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih dokumenata, članstva u međunarodnim asocijacijama i principa zaštite temeljnih ljudskih prava sadržanih u Ustavu BiH.

Zoran Živković, predstavnik konzorcija firmi SRC Slovenija, SRC Beograd i "Avacom" izjavio je da ovim proširenjem BMIS projekta BiH će obezbijediti savremenu podršku nastavku reforme i daljem unapređenju procesa budžetiranja primjenom rodne ravnopravnosti. To će doprinijeti daljim eurointegracijama i harmonizaciji procesa budžetiranja u BiH sa najrazvijenijim zemljama u EU, rekao je Živković.

Projekat je finansiran iz Fonda za reformu javne uprave u BiH, a njegova implementacija doprinijet će realizaciji mjera i aktivnosti iz Revidiranog akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH koje se odnose na reformsku oblast javne finansije.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.