Izvor: eKapija | Utorak, 15.04.2014.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cvekla iz Bijeljine ide za slovenačku firmu "Eta" - Razmatra se i plasman 1.000 t paradajza za "Podravku"

Crnjelovački proizvođači povrća udruženi kroz Poljoprivrednu zadrugu "Povrtlarstvo" u Bijeljini ugovorili su proizvodnju i plasman 300 tona cvekle za slovenačku firmu "Eta", rekao je za poslovni portal "Capital" Mićo Živić, direktor zadruge koja okuplja 120 kooperanata.

- Razmatramo i plasman oko 1.000 tona paradajza za "Podravku" iz Koprivnice, ali problem su visoki transportni troškovi koje bismo morali ukalkulisati u prodajnu cijenu - kaže Živić.

On ističe da su kooperatni PZ "Povrtlarstvo" prošle godine proizveli i plasirali 650 tona povrća, a vjeruju da će ove godini postići puno bolji rezultat.

Izvoz u Sloveniju, ne znači da će prekidati saradnju sa banjolučkom "Vitaminkom" i bijeljinskom fabrikom "Sava Semberija".

Živić ističe da poljoprivredni proizvođači garantuju kvalitet svoje robe, ali, istovremeno od otkupljivača očekuju plaćanje u što kraćem roku.

- Informisani smo da će grad Bijeljina pružiti podršku organizovanom otkupu povrća i voća, te da je za tu namjenu planirano oko 180.000 KM u Agrarnom fondu u ovoj godini. Istovremeno je planirana i podrška zadrugama koje vrše organizovani otkup povrća i voća u iznosu od 100.000 KM. To će predstavljati značajnu pomoć naporima poljoprivrednika i povrtlara da u ovoj godini proizvedu što više povrća i da ga na vrijeme dostave prerađivačima - kaže Živić.

Ranijih godina proizvođači povrća u Semberiji morali su čekati šest mjeseci, pa i duže, da bi naplatili novac za isporučene sirovine. Čvršćim ugovorima i izgrađivanjem uzajamnog povjerenja, situacija bi se mogla umnogome izmijeniti, od čega bi korist imali i proizvođači i prerađivači.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.