Izvor: eKapija | Utorak, 15.04.2014.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nacionalni park "Una" i čitlučka vinarija "Andrija" u IPA Adriatic projektu vrijednom 1,28 mil EUR

(Foto: Nationalpark-una.ba)
Federalno ministarstvo okoliša i turizma je domaćin dvodnevog skupa u Sarajevu kao partner IPA Adriatic projekta prekogranične saradnje "Zero waste" ("Nula otpada") čija je ukupna vrijednost 1,28 mil EUR, navodi sarajevski portal "Klix".

Na 4. sastanku regionalne inicijative IPA Adriatic projekta "Zero waste", koji se održava danas i sutra (15. i 16. aprila 2014.), okupili su se predstavnici devet partnera iz šest zemalja Jadranske regije: Fakulteta za menadžment, turizam i ugostiteljstvo iz Opatije i Grada Opatije iz Hrvatske, Regionalnog vijeća Drača iz Albanije, Razvojne agencije Regije Emilia Romagna, Ureda za održivi razvoj Pokrajine Rimini, Spazio Eventija iz Barija iz Italije, Fakulteta za turističke studije iz Portoroža u Sloveniji, te Općine Tivat iz Crne Gore.

Voditelj projekta Marko Perić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije izjavio je medijima da projekt ima za cilj stvoriti "Nula otpada", mrežu događaja i festivala s vrlo niskim utjecajem na okoliš.

Istaknuo je da će projekt značajno doprinijeti jačanju održivog razvoja jadranskog područja putem dogovorene "Nula otpada" strategije za događaje i festivale koji se smatraju važnim kao prilika i korist održivih turističkih tokova i razvoj privrede u lokalnim zajednicama.

- Svaki od partnera u projektu je odabrao svoj događaj ili manifestaciju na kojoj će na konkretnom primjeru pokazati i dokazati kako je nizak utjecaj na okoliš ili "Nula otpada" moguće ostvariti, izjavio je pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma, Nedjeljko Babić, navodeći da su u Bosni i Hercegovini kao primjer odabrane dvije manifestacije: kušanje mladog vina "Andrinje" u vinariji "Andrija" u Čitluku i Una regata u Nacionalnom parku "Una" u Bihaću.

"Zero waste" koristi rezultate iskustava partnera na smanjenju otpada radi obilježavanja najbolje prakse s drugim partnerima.

Kako ističu predstavnici projektnih partnera radi se o novom pristupu putem korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, što može pogodovati stvaranju novih radnih mjesta i novih vještina u reciklaži optada u lancu zemalja partnera.

"Zero waste" promovira pristup informacijama da bi se okoliš očuvao, te razmjenu najboljih praksi prilikom organiziranja manifestacija i događaja, a u skladu s pravilnim upravljanjem otpada došlo do rezultata: "održavanje velikih skupova koji iza sebe ostavljaju čistu prirodu".

Projekt je započeo u junu 2012. i trajaće do oktobra 2015, a od ukupne vrijednosti projekta na partnere i manifestacije u BiH će biti utrošeno 105.000 eura.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.