NavMenu

Uskoro sanacija sarajevskog mosta Ćumurija

Izvor: eKapija Utorak, 15.04.2014. 12:16
Komentari
Podeli

SarajevoSarajevo

Budžet Direkcije za ceste Kantona Sarajevo u ovoj godini iznosi oko 11 mil KM. Za rekonstrukciju cesta predviđeno je oko 3,2 mil KM, za redovno održavanje cesta te manja oštećenja puteva planirano je 3 mil KM, a za obnovu mostova 1 mil KM, prenosi portal "Sarajevo Construction".

Kada je u pitanju rekonstrukcija cesta u ovoj godini, Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste KS, izdvaja Ulicu Adema Buče u kojoj je ostalo da na jednoj dionici radnici KJKP "Vodovod i kanalizacija" zamijene vodovodne i kanalizacione cijevi kako bi Direkcija mogla otpočeti sa asfaltiranjem.

- U prošloj godini jedan dio Ulice Adema Buče završen je, a sada je ostalo da se rekonstruiše dio od fabrike Zrak do spoja sa Drinskom ulicom. Čim ViK završi svoj posao, onda ćemo mi krenuti sa radovima. Moram reći da će prvi put ova ulica imati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. Osim ove ulice, izdvojio bih nastavak radova od prošle godine na regionalnom putu Semizovac - Ilijaš. Na području opštine Vogošća već su radovi krenuli, a usaglašavamo se i na području opštine Ilijaš. Sa Opštinom Hadžići ćemo sanirati oko 300 metara ulice koja vodi prema Remontnom zavodu, te most koji se nalazi u blizini - kazao je Zolj.

Direkcija za ceste KS, prema riječima Zolja, u pregovorima je i sa Opštinom Ilidža za Hrasničku cestu, koja se gradi, na način da se Direkcija uključi u taj projekt i uradi biciklističku stazu.

- Mi smo već uradili projektnu dokumentaciju za biciklističku stazu koja treba da ide od granice entiteta, odnosno od "Famosa" u Hrasnici, preko Hrasničke ceste, Ilidže do Nedžarića. Osim ove staze, zajedno sa Gradskom upravom finansiramo i izradu projektne dokumentacije za biciklističku stazu od Nedžarića do Skenderije. Izrada projekta je u toku, a plan Gradske uprave je da se izgradnja započne u ovoj godini - istakao je Zolj.

Direktor Direkcije za ceste je od značajnih projekata izdvojio i izgradnju kružnog toka u Buča Potoku koju će raditi u saradnji sa Opštinom Novi Grad.

- Riječ je o velikoj investiciji za koju će više sredstava izdvojiti Opština Novi Grad. Mi radimo projektnu dokumentaciju i čim bude završena, raspisat će se tender za odabir izvođača radova - naglasio je Zolj.

Ove godine u planu Direkcije su i sanacije mostova. Uglavnom će se na većini planiranih mostova izvršiti manje sanacije koje se odnose na ogradu ili samu konstrukciju.

- Osim manjih sanacija na nekoliko mostova, izvršit ćemo i kompletnu sanaciju mosta na Skenderiji. Radovi na njemu su već počeli, a rok za završetak je 60 dana. Također, uradit ćemo i konstrukciju mosta Ćumurija - zaključio je Zolj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.