NavMenu

Šest firmi iz BiH dobilo grant švedske amabasade za razvoj poslovnih ideja - Poziv na sljedeći konkurs traje do 31. maja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.04.2014. 13:17
Komentari
Podeli

Ambasada Švedske u Sarajevu izabrala je pobjednički projekt iz prvog poziva firmama za finansijsku pomoć za njihove poslovne ideje, a novi poziv za konkurs "Izazov" otvoren je od danas i traje do 31. maja.

Za finansijsku podršku u okviru konkursa "Izazov" očekuju se održive poslovne ideje i aplikacije koje nude element dodatnog utjecaja na razvoj.

Na prvi "Izazov" prijavilo se 570 registrovanih malih preduzeća iz Bosne i Hercegovine i Švedske.

Nakon što je provedena procedura evaluacije, izabrano je šest firmi koje će dobiti grant sredstva.

"BerDiz Consulting AB", "Gračanka", "Net-pro", "SEO", "TBA:PRO" i "Ultimax" dostavile su projektne prijedloge koji su predstavili inovativne i komercijalno održive poslovne poduhvate. Njihovi poslovni planovi sadrže jasne elemente dodatnih efekata razvoja kao što je izgradnja kapaciteta, transfer tehnologije i otvaranje radnih mjesta. Firme će implementirati različite projekte u okviru sektora industrije, počevši od konsultacija iz oblasti nuklearne energije pa sve do IT usluga kao što je razvoj softvera. Neke odabrane firme su vlasnici, a neke su poljoprivredne zadruge s više od 1.000 članova.

- Za izabrane projekte za naše grantove ovoga puta postoji velika vjerovatnoća da postanu komercijalno uspješni i da osiguraju jasnu dodatnu vrijednost za budućnost ovih firmi. Svi projekti također imaju dodatni pozitivni uticaj na razvoj kao sastavni dio njihovih poslovnih napora - objašnjava Pele Person, direktorica Sektora za razvoj saradnje u Ambasadi Švedske.

Ona je izrazila zadovoljstvo pronalaskom firmi koje predstavljaju različite sektore, uspješna preduzeća kao i startap ideje, i koje dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Aplikacije za drugi konkurs se mogu poslati u elektronskoj formi na www.challenge.ba.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.