NavMenu

Francuzi gase telefon poslije 18h - Kraće radno vrijeme donosi veću produktivnost zaposlenih

Izvor: Politika Ponedjeljak, 14.04.2014. 09:09
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)

Finansijska kriza i nove tehnologije obezbijedili su poslodavcima širom svijeta izgovor da upošljavaju svoje zaposlene i daleko izvan radnog vremena za koje ih plaćaju.

Slanje poruka na mobilni telefon prije posla ili u ponoć kad se budi biznis na drugom kraju svijeta, obraćanje pismima na privatni i-mejl, bombardovanje najnovijim podacima vezanim za poslovanje, samo su neke od tehnika koje uveliko upražnjavaju mnogi šefovi, objašnjavajući ovo nasrtanje izvan radnog vremena potrebom da firma bude konkurentnija i efikasnija.

Strepeći od gubitka radnog mjesta, propuštene šanse za napredovanje ili pada rejtinga kod gazde, mnogi zaposleni pristaju na ovu komunikaciju, produžavajući radni dan i skraćujući sebi šansu da prožive još nešto osim rada, reda i discipline u kolektivu.

- Produktivnost zaposlenih širom svijeta nastavila je u 2013. godini da opada, iako sporijim tempom nego u prethodnim godinama krize - navodi nedavni izvještaj Konferens Borda, međunarodne organizacije sa sjedištem u SAD koja se bavi analizom uslova za poboljšanje proizvodnje.

- Ranije smo slali djecu da rade u rudnicima. Otpuštali smo žene čim zatrudne i očekivali od zaposlenih da rade 12 sati šest dana u nedjelji. Više od 200 godina povezivali smo bolje uslove rada i kraće radno vrijeme kao znak društvenog progresa. Četrdesetočasovna radna nedjelja je danas anahrona i nazadna - ističe En Kut, šef odjeljenja za socijalnu politiku Nove ekonomske fondacije iz Londona u autorskom tekstu u "Njujork tajmsu".

Kako povećati produktivnost zaposlenih, velika je mora Evrope koja od izbijanja krize postojano bilježi anemični privredni rast, pogotovo u odnosu na druge regione svijeta.

"Grci su lijeni", grmio je tokom višegodišnje krize bogatiji dio Evrope, nakon zaključka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da Grci provode najveći broj radnih sati godišnje na poslu (2.000), ali postižu 70% manju produktivnost od Njemaca koji rade 1.400 sati u 12 mjeseci.

OECD je nedavno utvrdio da postoji veza između kraćeg radnog vremena i veće produktivnosti. Uprava švedskog grada Geteborga odlučila je prošle sedmice da tu vezu provjeri i u praksi. Eksperimenta radi, službenici Geteborga podijeljeni su u dvije grupe.

"Zamorčići" u upravi Geteborga radiće nadalje šest radnih sati dnevno, dok će "kontrolna grupa" nastaviti sa uobičajenim sedmočasovnim radnim vremenom za istu platu. Cilj opita je da se utvrdi da li će radeći kraće, zaposleni biti stimulisani da više prionu na posao, rijeđe idu na bolovanja i uopšte "mentalno i fizički se osjećaju bolje", prenosi londonski "Gardijan".

- Radna snaga je stabilnija kada radi kraće - procjenjuje En Kut, navodeći sličan eksperiment koji je sproveden u američkoj državi Juta, gde su zaposleni u javnom sektoru živnuli nakon što im je odobren trodnevni odmor za vikend.

Francuski sindikati – koji su još 1999. godine izdejstvovali jedinstvenu radnu nedjelju od 35 sati – otišli su prošle sedmice korak dalje u bici za opuštenije i marljivije radnike.

Po novom francuskom zakonu, zaposleni će nakon isteka radnog vremena u 18 časova, biti u zakonskoj obavezi da se ne odazivaju na telefonske pozive svojih šefova. Istovremeno, trudbenicima je zabranjeno da nakon radnog vremena nastave da na kompjuterima zure u bilo šta što ima veze sa poslom.

Francuske kompanije biće nadalje u obavezi da osiguraju da zaposleni van radnog vremena ne budu pod pritiskom da se late "domaćeg zadatka". Postupanje "u duhu zakona i Francuske", biće pod strogim nadzorom, najavile su tamošnje unije sindikata.

Sindikalna borba za kvalitetniji život zaposlenih, tradiciju dugih godišnjih odmora, vremena za familiju, rekreaciju i druge društvene uživancije, tesno povezane sa "francuskim stilom života", imaju izgleda podršku i novog premijera Manuela Valsa.

- Suviše patnji i malo nade, takva je situacija danas u Francuskoj. Najvažnija stvar je da Francuzima obnovimo vjeru u budućnost, bez uništavanja našeg društvenog modela. To Francuzi nikada neće prihvatiti - poručio je Vals, u govoru pred parlamentom prošle sedmice.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 13.04.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.