NavMenu

U rangu sa kolegama iz razvijenijih zemalja - Mladi inženjeri iz Sarajeva izrađuju dijelove za njemačku autoindustriju

Izvor: eKapija Nedjelja, 13.04.2014. 11:04
Komentari
Podeli

Petnaest inženjera iz BiH kreira alate kojim se izrađuju spoljni dijelovi za "Audi", BMW i "Volkswagen". Bosna i Hercegovina ima veliki broj stručnjaka koji su priznati u mnogim međunarodnim kompanijama. Jedan takav primjer je i firma "InterEngs" iz Sarajeva, čijih 15 inženjera mašinske struke aktivno radi za njemačku autoindustriju, piše bh. novinska agencija Patria.

Kemal Likić, direktor "InterEngsa", objasnio je da momci iz firme kojom rukovodi, potpuno ravnopravno učestvuju u nastajanju spoljnih dijelova "Audi"-ja, BMW-a, "Volkswagena" sa inženjerima iz drugih, mnogo razvijenijih zemalja.

U Sarajevu, preciznije, nastaju idejna rješenja za alate uz pomoć koji se kasnije izrađuju luksuzne obline na skupocijenim četverotočkašima.

- Kada radite za tako velike kompanije, onda jedini kriteriji koji morate zadovoljiti jeste kvalitet – kaže Likić.

- To što ovi momci rade na tako velikim projektima znači samo jedno, a to je da su u rangu svjetskog kvaliteta. Da nije tako, ne bi radili to što sada rade – objašnjava on.

- Sve što radimo ide za međunarodno tržište. Odnosno, za najveću njemačku autoindustriju – kaže Likić.

Zanimljivo da je "InterEngs" najveći broj svojih inženjera osposobio sam. Riječ je o mladim studentima koji su završili mašinstvo na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a nakon toga "zanat" pekli na milionskim projektima.

- Bosna i Hercegovina je mala zemlja, i svoju šansu na međunarodnom tržištu može tražiti samo kvalitetom. Jer, kada ste najbolji u svojoj branši, onda za vas nema krize – kaže Likić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.