NavMenu

Ako ga EU neće, ruski gas "ode" za Aziju

Izvor: Novosti Petak, 11.04.2014. 10:33
Komentari
Podeli

Bez obzira na sve prepreke, gasovod "Južni tok" biće izgrađen! Rusija se ne plaši sankcija Zapada zbog Ukrajine i ako do njih dođe, svoje energente će preusmjeriti na Istok, gdje postoji jednak interes kao i u Evropi. Moskva ne razumije zašto se Brisel miješa u trenutno zategnute odnose Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo su glavne poruke Sergeja Mazanova, generalnog direktora "Gazprom Dobycha Urengoy". To preduzeće gazduje najvećim kopnenim nalazištem gasa na svijetu, a ruskom energetskom gigantu "Gazpromu" donosi skoro 40% zarade.

- Nije tajna da je zbog Ukrajine došlo do razmimoilaženja između Moskve i Vašingtona, ali nije nam jasno zašto - pita se Mazanov.

- Ako Evropa ne želi naš gas, onda ništa, mi ćemo se preorijentisati na druga tržišta, prije svega na azijsko. Trebalo bi razdvojiti biznis i politiku. "Gazprom" i Rusija su spremni da sarađuju sa SAD i EU i da kupuju njihovu opremu. O tome svjedoči nedavni sastanak predsjednika Vladimira Putina sa direktorom "Siemensa". Mi smo spremni da radimo, pitanje je da li su oni spremni?

Zamjenik generalnog direktora "Gazprom proizvodnje Novi Urengoj" Nikolaj Tuča, dodaje da se već sada vode pregovori sa azijskim zemljama o prodaji ruskog gasa.

- Tako da Rusija neće mnogo izgubiti ako se Zapad zatvori za ruski gas - naglasio je Tuča.

Soroš je prljavi biznismen

Zamjenik direktora "Gazprom Dobycha Urengoy" Nikolaj Tuča, izjavio je da bi zbog ideje biznismena Džordža Soroša o obaranju cijene energenata, rekao da bi svi bili na gubitk.

- Soroš je prljavi biznismen. Novac zarađuje političkim putem i bavi se špekulacijama. Rusija bi imala štetu na početku, ali bi, suštinski, to bilo samoubistvo za Ameriku.

Na pitanje "Novosti" šta bi se desilo, ako bi se u praksi ostvario plan američkog milijardera Džordža Soroša da SAD rasprodaju sve rezerve nafte i tako obore cijenu gasa, čija vrijednost prati vrijednost nafte, prvi čovjek "Gazprom Dobycha Urengoy" je rekao da bi svi bili na gubitku.

- Ako bi do toga došlo, mogao bi biti stvoren problem. U biznis se petljaju političke sankcije koje mogu ili da ga upropaste ili da ga razbiju. Ovakve promjene i u Americi, i u Rusiji, i u Evropi pažljivo se promišljaju. Rusija je usmjerena na poslovno partnerstvo i, što se nas tiče, spremni smo za saradnju i otvoreni smo za sve.

Govoreći o "Južnom toku", Mazanov je rekao da zemljama kroz koje će prolaziti gasovod treba ruski gas i da će biti realizovan, kao i da je "Gazprom" spreman i sposoban da dovrši ovaj posao i da će dati sve od sebe da ga završi.

U Novom Urengoju, godišnje se proizvede 100 milijardi kubika gasa. To je 20% od ukupne ruske proizvodnje gasa. U ovoj oblasti ima 3.000 bušotina, a proizvodnja gasa je počela 1978.

Putin zabrinut

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je juče obavjestio lidere evropskih zemalja o "kritičnoj situaciji" u vezi sa dugom Ukrajine za ruski gas, kao i o potencijalnim posljedicama takve situacije po tranzit gasa do Evrope. On je, prema riječima njegovog portparola koje je prenijela agencija "RIA novosti", ekstremno zabrinut i poručuje da će taj problem morati uskoro da bude riješen.

Za vrijeme cjenovnog spora sa Kijevom, u zimu 2005-2006. godine, "Gazprom" je prestao da isporučuje gas Ukrajini, što je za posljedicu imalo smanjenje zaliha u evropskih zemljama koje primaju gas preko gasovoda koji prolaze preko ukrajinske teritorije.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 11.4.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.