NavMenu

Šefice pravednije određuju plate

Izvor: Tanjug Petak, 11.04.2014. 09:48
Komentari
Podeli

Žene rukovodioci ravnopravnije raspoređuju plate podređenima, ali su manje izdašne u pogledu povećanja plata, pokazala je studija objavljana u reviji "Ekonomija i statistika Insee".

Razlike u primanjima među polovima u firmama u kojima žene rukovode smanjene su sa 85 na 30%, navodi se u studiji objavljenoj u listu "Figaro".

Žene su, međutim, škrtije u pogledu visine plata, jer, prema podacima objavljenim u ovoj studiji, plate u firmama u kojma su žene na čelu u prosjeku su za 2,5 do 3% niže nego u kompanijama koje imaju muškarca za šefa.

U studiji se kao razlozi manjih plata u firmama sa ženskim šefovama navode činjenice da su zahtjevi žena skromniji nego muškaraca, zatim da su one, uz veoma rijetke izuzetke, na čelu manje prestižnih preduzeća, kao i da se ženama teže izlazi u susret kada traže sredstva za povećanje plata.


Žene uspijevaju da u 35 do 42% slučajeva dobiju saglasnost za povećanje plata podređenima, a muškarci u 55% slučajeva.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.