NavMenu

U Švajcarskoj izgrađena prva zgrada namijenjena hiperosjetljivim osobama

Izvor: Blic/Tanjug Petak, 11.04.2014. 09:45
Komentari
Podeli
U Cirihu je upravo završena izgradnja prve zgrade u Evropi namijenjene hiperosjetljivim osobama.

Na prvi pogled, to zdanje izgrađeno na uzvišici kod Ciriškog jezera, ne razlikuje se od ostalih. Ali, odmah po ulasku u nju posjetilac će se susresti s pravilama ponašanja, odnosno zabranama pušenja, parfemisanja ili korišćenja mobilnih telefona. Zgrada je napravljena od specijalnih materijala, posjeduje sistem ventilacije koja eliminiše sve mirise. Čak je i na gradilištu radnicima bilo zabranjeno pušenje i upotreba mirisa. Na spoljnim zidovima zgrade i na krovu postavljena je specijalna mreža koja spriječava prodiranje talasa i elektromagnetskih polja u unutrašnjost građevine.

Takve mjere su donijete radi zaštite stanara koji pate od sindroma hemijske preosjetljivosti (MCS). Riječ je o hroničnoj bolesti koju karakteriše osjetljivost na hemijske proizvode, losione, deterdžente, lakove za kosu, boje, i slično.

Preosjetljivost može biti i na emisiju različitih elektomagnetskih talasa koji potiču od elektronskih bežičnih uređaja, zbog čega osoba osjeća glavobolju, vrtoglavicu, otežano disanje, bolove u mišićima i zglobovima... Lista simptoma je duga.


- Sindrom MCS, koji klasična medicina ne priznaje, pogađa 5.000 osoba u Švajcarskoj koje su do sada živjele u pravom paklu - kaže Kristin Šiferl, predsjednica udruženja "Zdrav život i zdravo stanovanje" koje je iniciralo izgradnju ove zgrade.

Zdanje u kojem ima 15 stanova, izgrađeno je uz finansijsku pomoć grada Ciriha. Ova građevina neće izliječiti osobe koje pate od MCS sindroma, ali će im pomoći da se prijatno osjećaju u svom stanu, objašnjavaju predstavnici lokalne uprave.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.