Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 10.04.2014.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ekonomija BiH u porastu - Evropska komisija predviđa pad deficita u 2014.

(Foto: b)
BiH je u prvom kvartalu 2014. godine zabilježila umjereni ekonomski oporavak, navedeno je u izvještaju Evropske komisije o stanju ekonomija zemalja koje se kreću ka članstvu u EU, objavljenom u utorak.

Kako je navedeno, uz BiH, zemlje u kojima je takođe zabilježen rast su Srbija, Makedonija, Turska, Kosovo i Crna Gora, dok je jedino Albanija zemlja sa negativnim rastom. U odnosu na isti period lani, najjači ekonomski rast je u Crnoj Gori i iznosi 4,7%. Međutim, kako je istaknuto, Crna Gora ima i najveći deficit, koji iznosi 14,6% bruto društvenog proizvoda.

Rast u BiH od 1,5% je nešto skromniji, te je došlo do pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica iako je došlo do rasta široke potrošnje, te smanjenja deficita za 4%.

Što se tiče BiH, očekivanja Komisije su da će deficiti i u ovoj godini nastaviti padati, što će rezultovati boljim ekonomskim parametrima.

- U skladu s tim industrijska proizvodnja u BiH je postojano rasla cijele godine i iznosila je 6,6% u 2013. godini, u poređenju sa padom od 5,3% u 2012. Prerađivačka industrija rasla je 9,7%, dok je sektor usluga porastao za 5,7%. Prvi put nakon 2009. godine građevinska industrija u BiH je zabilježila rast - navedeno je u izvještaju.

Pad je zabilježen u rudarskom sektoru i iznosi 4%. Upozoravaju da je u januaru došlo do pada industrijske proizvodnje, dijelom zbog niske statističke baze iz prethodnog komparativnog perioda. U istom periodu došlo je do minimalnog rasta plata, koje su prosječno rasle 0,2%.

Izvoz roba je u četvrtom kvartalu porastao za 7,8% u poređenju s istim periodom lani, dok je uvoz porastao za 2,6%, ali je manji za 1,6% ako se poredi sa cijelom 2013. godinom.

- Uprkos sporijem tempu smanjenja deficita u zadnjem kvartalu prošle godine, trenutni deficit značajno je smanjen u 2013. godini na 5,5% bruto društvenog proizvoda sa 9,3% koliko je iznosio u 2012. godini - navedeno je u izvještaju.

Kako je navedeno, u bankarskom sektoru je rast stambenih kredita pao sa 4,9% u 2012. na 2,8% u 2013, ali je početkom 2014. ponovo došlo do blagog oporavka, i to 1,8% u periodu 2013-2014. prema kompanijama, te 4,6% prema privatnim licima.

- Istovremeno ukupni rast depozita je porastao za 8,3% u periodu januar - februar 2014. sa 6,7% u četvrtom kvartalu, a banke koriste likvidnost kako bi smanjile obaveze na međunarodnom tržištu kapitala. Štednja je povećana za 9% u domenu štednje stanovništva, dok je rast kod korporativnog sektora 11% - navedeno je u studiji.

Kamatne stope za kratkoročne zajmove u BiH iznose 7,9%, dok su depozitne kamatne stope oko 2,3%.

Slični podaci navedeni su i u analizi MMF-a, pa se u njihovim najnovijim prognozama ekonomski rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini procjenjuje na 2%. Naime, kako MMF predviđa, ekonomski rast BiH u narednoj godini će biti 3,2%, a u 2016. četiri posto.

Poređenja radi, prošlogodišnji ekonomski rast BiH MMF je procijenio na 1,2%, što je takođe manje od službene procjene Centralne banke BiH koja je objavila da je rast iznosio 1,5%.

Srbija šampion regije

Šampion naše regije je, sudeći prema izvještaju Evropske komisije, Srbija, čiji je izvoz u prošloj godini snažno rastao, što je dovelo do pozitivnih ekonomskih parametara. Recimo, srbijanski ekonomski rast iznosi 2,5%, što ga čini najvećim u regionu jugoistočne Evrope, uzimajući u obzir broj stanovništva i jačinu privrede.

- Ekonomski rast Srbije isključivo je podstaknut rastom izvoza u 2013. i rastom potrošnje, posebno u četvrtom kvartalu 2013 - navedeno je u izvještaju, uz napomenu da je zahvaljujući snažnom rastu izvoza srbijanski deficit prepolovljen.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 10.04.2014.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE