NavMenu

U planu modernizacija protivgradne zaštite u RS vrijedna 21 mil KM - Najugroženije opštine Novi Grad, Čelinac i Teslić

Izvor: eKapija Srijeda, 09.04.2014. 11:51
Komentari
Podeli
Preduzeće "Protivgradna preventiva RS" ima u planu projekat uspostavljanja tehničko-meteorološkog servisa i modernizaciju protivgradne zaštite u Republici Srpskoj, kojim bi bilo obuhvaćene sve 63 lokalne zajednice.

Direktor "Protivgradne preventive" Joviša Kovačević rekao je da je ovaj projekat, vrijedan 21 mil KM, usvojila Vlada RS i da on predviđa da se u naredne tri godine osavremeni protivgradna zaštita.

- U planu je nabavka dva nova meteorološka radara, što je moderna oprema kakvu će Republika Srpska i BiH imati prvi put. Projekat ćemo moći proširiti na cijelu BiH, posebno Tuzlanski kanton i Doboj Istok, jer bi nam to mnogo značilo zbog zaštite i tih opština, ali i područja koja se naslanjaju na njih - naglasio je Kovačević.

Zbog nepokrivenosti protivgradnom zaštitom, tvrdi Kovačević, trenutno su najugroženije opštine Novi Grad, Čelinac i Teslić.

- Problem je još veći, jer se od Čelinca i Teslića formiraju gradonosni oblaci koji idu prema Banjoj Luci i Laktašima i mi ih presrećemo kad su već formirani. Prošle godine smo riješili pitanje Lopara i Ugljevika, koje su bile nezaštićen prostor koji je ugrožavao cijelu Sembariju - naveo je Kovačević.

On je dodao da protivgradna zaštita smanjuje štete od grada za najmanje 56%, te da bi prošle godine štete u Semberiji i Podrinju bile katastrofalne da nije bilo ove zaštite.

- Imali smo mnogo posla u posljednje dvije godine, a samo smo prošle godine pripremali dejstva i dejstvovali 39 dana i ispalili 700 raketa - napomenuo je direktor Protivgradne preventive.

Prema njegovim riječima, "Protivgradna preventiva" djeluje u 24 lokalne zajednice u BiH, od toga 22 u Republici Srpskoj, jedna u Brčko distriktu i jednoj u opštini Gradačac u Federaciji BiH.


- Branimo 800.000 hektara teritorije i na tom području imamo 203 protivgradne stanice, s tim da će od ove sezone imati još pet u Brčko distriktu. Gradonosne oblake pratimo jako dobro, putem radara u Novoj Topoli, a pratimo i radarske slike iz Gorice iz Hrvatske s kojima imamo odličnu saradnju - objasnio je Kovačević.

On je napomenuo da grad koji je posljednjih dana zahvatio područja oko Banja Luke i Prijedora nije nanio štete voću, te podsjetio da sezona protivgradne zaštite počinje 15. aprila i traje šest mjeseci.

- Mi sezonu dočekujemo spremno i na raspolaganju imamo 1.710 raketa, a vrhunac sezone očekujemo tokom maja, juna i jula - rekao je Kovačević.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.