Izvor: eKapija | Utorak, 08.04.2014.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanije FBiH se zadužuju kako bi platile dug za porez - Vlada produžila rok za izmirenje obaveza

Porezni dužnici u Federaciji BiH zatražile su od Porezne uprave FBiH produženje roka za uplatu glavnog duga, a mnoge od ovih kompanija su zatražile kredite od banaka kako bi pokrile dugovanja, potvrđeno je za Klix.ba u Poreznoj upravi FBiH.

Nakon ovih zahtjeva federalni ministar finansija, Ante Krajina, je donio instrukciju kojom je produžen rok za podnošenje zahtjeva za otpis zatezne kamate na javne prihode i rok za plaćanje glavnog duga.

Podaci Porezne uprave FBiH o dugovanjima kompanija po osnovu poreza i doprinosa su alarmantni. Čak 1.949 kompanija u BiH duguje milijardu i 478 mil KM.

- Od ukupnog iznosa duga 80% dugovanja su dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Ti prihodi pripadaju vanbudžetskim fondovima, Zavodu PIO/MIO, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Zavodu za zapošljavanje, a ne Budžetu Federacije BiH kako se često ističe u javnosti - naglašavaju u Poreznoj upravi FBiH.

Najveći dužnici su nekadašnji veliki sistemi koji su u okviru tranzicije sistema ostali bez sredstava za rad i zbog toga nisu u situaciji da ostvaruju prihode iz kojih bi izmirivali obaveze. Ti porezni obveznici su nelikvidni i nesolventni, a situaciju je dodatno otežala i recesija.

Tako "Željeznice Federacije BiH" duguju više od 123 mil KM, Rudnici "Kreka" više od 70 mil KM, a "Hidrogradnja" 41 mil KM.

Prinudnom naplatom u brojnim kompanijama u Federaciji BiH, Porezna uprava je proteklih godina naplatila 780 mil KM, navodi "Klix".

- U proteklom periodu doneseno je 287.435 rješenja svih vrsta. Na nivou Federacije BiH kantonalni porezni uredi donijeli su ukupno 11.563 rješenja o konstituisanju hipoteke na pokretnu i nepokretnu imovinu poreznih dužnika. Hipoteka na imovinu je konstituisana u vrijednosti od ukupno 1,3 mlrd KM. Dok se imovina nalazi pod hipotekom porezni obveznik dužnik istu ne može prodavati - ističu u Poreznoj upravi FBiH.

U ovoj instituciji naglašavaju da su zaključili 6.727 sporazuma o plaćanju na rate sa brojnim kompanijama. Na ovaj način će se prikupiti preko 202 mil KM.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.