Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 06.04.2014.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RAOP ide u stečaj - Ministarstvo industrije RS najavilo pokretanje stečajnog postupka za 7. april

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske saopštilo je da će u ponedjeljak, 7. aprila, biti pokrenut stečaj u preduzeću "Energoinvest - Rasklopna oprema" RAOP u Istočnom Sarajevu, što je jedini način da se riješi pitanje ovog privrednog subjekta i radnika.

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" iz Istočnog Sarajeva će, kao povjerilac, podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, što je, ističu u Ministarstvu, jedini način da se pitanje radnika riješi kroz Vladin program socijalnog zbrinjavanja radnika u postupku stečaja.

- Iznenađeni smo posljednjim potezom vlasnika RAOP-a, preduzeća "Jugo-trade" iz Beograda, koje je, suprotno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, donijelo rješenje o otkazima za 171 radnika - navode iz Ministarstva i izražavaju punu podršku aktivnostima radnika i sindikata na osporavanju tih rješenja.

Iz Ministarstva ističu da je za rješenja o otkazima radnika u RAOP-u jedini krivac vlasnik "Jugo-trade" iz Beograda, koji je 2006. godine privatizovao to nekada strateško preduzeće u Istočnom Sarajevu.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada Republike Srpske u februaru 2013. godine Sindikalnoj organizaciji RAOP-a dodijelila pomoć od 240.000 KM i napominje da ne treba dovoditi u vezu pitanja funkcionisanja RAOP-a i novog preduzeća "Elektroinženjering" iz Banje Luke, jer je riječ o potpuno odvojenim subjektima.

Iz Ministarstva navode da je banjolučko preduzeće "Elektroinženjering", koje je kupilo imovinu RAOP-a, ispunilo sve dosadašnje obaveze u skladu sa dogovorom, što pokazuje ozbiljnost njihovih namjera, te da je angažovano na stvaranju uslova za pokretanje proizvodnje, kao i osnivanju regionalnog remontnog centra.

- Trenutno su angažovani na stvaranju uslova za pokretanje proizvodnje, koja podrazumijeva rješavanje problema, posebno u dijelu koji se odnosi na zastarjelu opremu i tehnologije, s ciljem povećanja konkurentnosti - dodaje se u saopštenju.

Beogradsko preduzeće "Jugo-trade" je 2006. godine kupilo paket od 64% akcija državnog kapitala, a Vlada Republike Srpske je, od privatizacije, pružala podršku novom vlasniku s ciljem obezbjeđenja nesmetanog poslovanja.

- Tako je privredno društvo od 2008. do 2011. godine dobilo subvencije od ukupno 732.988 KM, kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke od ukupno oko 1,5 miliona KM, reprogramirane su obaveze Poreske uprave za period do 31. oktobra 2009. godine u ukupnom iznosu od 1.771.786 KM, kao i obaveze prema javnim preduzećima 'Vodovod', "Elektrodistribucija", "Sarajevogas", dodaje se u saopštenju.

Međutim, navode iz Ministarstva, očigledno je da je menadžment preduzeća, u prethodnom periodu, donosio pogrešne poslovne odluke, stvarajući gubitak i nove obaveze prema Poreskoj upravi i drugim povjeriocima.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista "Nezavisne novine " od 05.04.2014.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.