NavMenu

"Lafarge" i "Holcim" pregovaraju o spajanju u jednu kompaniju

Izvor: eKapija Subota, 05.04.2014. 14:16
Komentari
Podeli

Dva najveća svjetska proizvođača cementa "Lafage" i "Holcim" su u poodmaklim pregovorima o spajanju u tvrtku koja će imati tržišnu vrijednost veću od 30 mlrd EUR, prenosi Indikatro.ba.

Posao između franuskog "Lafarge"-a i švicarske "Holcim" grupe biće najveće industrijsko spajanje ikada. Međutm, dvije kompanija mogle bi se suočiti sa regulatorniim problemiima jer bi nova kompanija mogla bit dominantna u Evropi Sjedinjenim Državama.

Dionice "Lafarge" i "Holcima" su skočile 9% i 7% , nakon objave ove vijesti.

U saopćanju u petak, kompanije su istaknule da još nije postgnut dogovor, te da nema nikakvog jamstva za posao.
Ali, oni su ukazali na snažnu "komplementarnost" i kulturološku povezanost" između njihovih operacija. Spajanje će omogućiti tvrtkama da smanje troškove, smanje nivo duga i globalnu prekapacitiranost ovog sektora.

- Mislim da je će ovo biti priča koja će se razvijati više od godinu dana ili više - rekao je analitičar Elizabeth Collins Reutersu.

On je dodao da će regulatori tržišnog natjecanja možda tražiti od kompaniija da se oslobode pojedinih cementara i distrbucijskih objekata prije odobravanja spajanja.

Operacije ovih kompanija preklapaju se u Evropi, "Lafarge" je najjači u Africi i na Bliskom istoku, dok je "Holcim" tamo gotovo odsutan. Istovremeno, "Holcim" je jak u Latinskoj Americi, gdje "Lafarge" nije etabliran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.