NavMenu

Siva zona rada odnosi 2 mlrd KM - Sindikati i poslodavci FBiH podržali usvajanje antikoruptivnih i zakona o prekršajima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 04.04.2014. 12:22
Komentari
Podeli
Predstavnici sindikata i poslodavaca na tematskoj sjednici Vlade FBiH podržali su juče (3. april 2014.) usvajanje zakona o prekršajima i seta antikoruptivnih zakona koji bi omogućili da se u legalne tokove što brže vrate oko 2 mlrd KM, koje sada "jede" crno tržište rada i poslovanja.

Izjavio je ovo Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), nakon tematske sjednice posvećene ekonomsko-socijalnoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama za prevazilaženje krize.

Uz predstavnike sindikata sjednici su prisustvovali čelnici Udruženja poslodavaca FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV). Bahto kaže da bi zakon o prekršajima i antikoruptivni zakoni omogućili da država dobije sve ono što joj pripada, jer bi poslodavci, koji to sada ne čine, morali izmiriti sve svoje obaveze.

- Kad bi se ove najmanje 2 mlrd KM vratile u legalne tokove, bili bi stvoreni uslovi za ulaganje u razvoj, za povećanje neto satnice i mnoge druge segmente - izjavio je Bahto, dodavši da su ministri prihvatili mnoge prijedloge poslodavaca i sindikata, pa bi sve to zajednička radna grupa u narednim danima trebalo da formuliše u konkretne programe na kojima će raditi ministarstva.

Edhem Biber, predsjednik ESV FBiH, zadovoljan je zaključcima o kojima će se to vijeće izjasniti 22. aprila, nakon čega bi trebalo početi provođenje usaglašenih mjera.

- Zaključeno je da počne ulaganje u aktivno zapošljavanje, za šta je Vlada obezbijedila 10 mil KM, a razmatrane su i mjere iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi se riješio problem firmi koje sada izmiruju obaveze za zdravstveno osiguranje, ali ih opterećuju raniji dugovi, pa radnici nemaju zdravstvenu zaštitu - kazao je Biber i dodao da je zaključeno i da "vrlo brzo bude povećana najniža neto satnica u FBiH na 2,15 KM.

Praktično, ako bi najniža neto satnica bila 2,15 KM, najniža neto plata u Federaciji iznosila bi 378 KM umjesto 343 KM, kolika je još od 2008. godine.







Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.