Izvor: Nezavisne novine | Petak, 26.01.2007.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusi preuzimauju rafinerije do aprila

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da se ulazak novog vlasnika, ruskog "Zarubežnjefta" u Rafineriju nafte Brod, Rafineriju ulja Modriča i preduzeće "Petrol" očekuje do marta ili aprila ove godine.

On je istakao da je za okončanje prodaje naftne industrije RS Vlada RS prema ruskom kupcu obavezna da nabavi potvrdu o vlasništvu kapitala koji prodaje, odluku Savjeta ministara BiH o kvalitetu goriva i odluku Konkurencijskog vijeća BiH.

"Očekujem da neće doći do zastoja i da ćemo brzo ispuniti ova tri uslova nakon čega se stvaraju uslovi za ulazak novog vlasnika i očekujem da će to biti u aprilu, a možda već i u martu", istakao je Dodik gostujući sinoć u emisiji "Aktuelni razgovor" Radio-televizije Republike Srpske.

Dodik je rekao da je uvjeren da će, ako ne 30. januara 2007., odmah nakon konstituisanja novog savjeta ministara ta odluka biti produžena.

"Ruski partner je tražio da se u dalji aranžman ulazi tek nakon produžetka te odluke. Oni moraju u roku od 42 mjeseca izvršiti rekonstrukciju. To je fizički obiman posao, da bi se sve završilo na evropskom standardu, što je i naš, ali i interes kupca. Mislim da je kvalitet nafte koju proizvodi Rafinerija u Brodu bolji od uvozne nafte. Učešće u ukupnom naftnom sektoru ova tri preduzeća, koja treba da budu dominantna, na nivou Republike Srpske je osam odsto, a na nivou BiH dva odsto. Neko je tržište već "zauzeo" i ne želi sada da vidi da se rekonstruiše Rafinerija nafte. Bitno će se smanjiti uvoz derivata", kaže Dodik. Dodao je da je po ispunjavanju ovih uslova kupac obavezan da otvori neopoziv akreditiv koji je naplativ u roku od 30 dana.

Ugovor o prodaji Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i "Petrola", vrijedan 121,1 milion EUR, 2. februara u Banjaluci potpisaće predsjednik Vlade RS i predstavnici ruske kompanije "Zarubežnjeft". Ukupna višegodišnja investicija u tri preduzeća i željezničku infrastrukturu iznosiće 979 miliona EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.