NavMenu

Roming se ukida najkasnije do kraja 2015.

Izvor: B92 Četvrtak, 03.04.2014. 15:51
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)

Kao što se i očekivalo, Evropski parlament danas je izglasao ukidanje troškova rominga za potrošače najkasnije do Božića 2015. godine.

Riječ je o regulaciji koja će omogućiti jedinstveno telekom tržište - bez granica, a čime se želi poboljšati konkurentnost i inovacije unutar Evropske unije.

Uredba o tom jedinstvenom tržištu telekomunikacija danas je potvrđena na sjednici Parlamenta, nakon što je prijedlog inicijalno stigao od Komisije u septembru 2013. godine. Tada se posebno istaklo kaskanje EU za Japanom, Južnom Korejom i SAD. Ovaj glas zapravo je EU koja ispunjava obećanje svojim građanima.

- Ovo je ono što EU predstavlja - uklanjanje barijera kako bi se život olakšao i učinio manje skupim - rekla je potpredsjednica Evropske komisije Neli Kroes i dodala kako svi mi zavisimo od mobilnih i Internet veza koje su postale naša svakodnevica.

- Trebalo bi da znamo šta kupujemo, ne bismo smjeli da plaćamo previše i morali bismo imati priliku da mijenjamo naše mišljenje. Kompanije bi trebalo da imaju mogućnost da pružaju uslugu svima nama, a ova regulacija im olakšava taj posao. U pitanju je vin-vin situacija - rekla je Kroes

Članice EU nastaviće sa pregledom i prilagođavanjem propisa, a konačni dogovor po planu se očekuje do kraja tekuće godine. Osim ukidanja troškova rominga, u pitanju su još i garantovanje otvorenog Interneta za sve, bez blokada, pružanje više nivoa transparentnosti potrošačima u ugovorima, kao i olakšanje prebacivanja usluga.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.