Izvor: biznis.ba | Petak, 26.01.2007.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU finansira pilot - projekt za reciklažu u BiH

U Sarajevu je u četvrtak, (25.01.2007.) održana završna konferencija Pilot-projekta za reciklažu u BiH, projekta koji finansira Evropska unija. Svrha tog projekta je da se razvije održivi sistem upravljanja otpadom, naročito definiranjem i demonstracijom ekonomski održivih načina organizacije reciklaže sekundarnih sirovina.

U BiH reciklaža postoji u veoma ograničenom obimu i to je dijelom zbog toga što tržište obnovljenog i recikliranog materijala još nije razvijeno, te nedostatka podsticaja u smislu naknade za povratnu ambalažu.

(Foto: b)

"Recikliranjem otpada smanjuje se potreba za velikim deponijama, smanjuje broj tzv. divljih odlagališta otpada i doprinosi očuvanju životne okoline" istakao je prilikom otvaranja konferencije šef Odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH Kjartan Bjőrsson.

Predstavnici federalnog Ministarstva okoliša i turizma Azra Bašić i Ministarstva prostornog uređenje, građevinarstva i ekologije RS-a Sveto Cvijić govorili su o stanju i budućnosti održivog upravljanja otpadom i reciklažom u BiH. Recikliraju se samo otpadni papir, staro željezo, aluminij, plastika i nešto od otpadnih ulja, a određene količine otpada, posebno starog željeza se izvoze iz BiH.

Predstavljeni su rezultati Pilot-projekta za reciklažu u BiH – sortirnica za otpad i kontejneri za reciklažu u Sarajevu, centri i mjesta za reciklažu u Doboju i Derventi, pogon za tretman infektivnog otpada za regiju Doboj –Tešanj, te pripremljeni projekti za investiranje.

U okviru projekta izrađen je Priručnik za reciklažu koji može služiti budućim investitorima i kompanijama koje budu željele pokrenuti ili proširiti aktivnosti vezane za reciklažu sekundarnih sirovina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.