NavMenu

Grad Prijedor dobio grant za finansiranje vodovodne i kanalizacione mreže

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.04.2014. 10:26
Komentari
Podeli
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisali su u srijedu (2. april 2014.) u Prijedoru ugovor o prenosu granta između ovog ministarstva i gradske uprave Prijedor za projekte "Izgradnja-proširenje i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u gradu Prijedoru" .

Ministar Tegeltija je potvrdio da je ovaj projekat dio velikog projekta koji treba da se realizuje na teritoriji RS pod nazivom "Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže na području RS" čija je ukupna vrijednost oko 100 mil EUR od čega su 50 mil EUR kreditna sredstva, 35 mil KM grant sredstva i 15% ukupne vrijednosti projekta vlastito učešće opština i gradova koji implementiraju ovaj projekat.

- Riječ je o izuzetno povoljnim kreditnim sredstvima Evropske investione banke i mi smo u ovaj projekat ušli sa 24 opštine, a danas se taj broj kreće oko 30 lokalnih zajednica i njihovi zahtjevi već prevazilaze dogovorena sredstva sa EIB, što ne znači da ćemo zaustaviti ovaj projekat u RS - potvrdio je Tegeltija.

On je potvrdio da je Prijedor bio najspremniji za početak realizacije projekta i da su ova sredstva koja su stavljena na raspolaganje Prijedoru sredstva iz IPA fondova 2010. godine.
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potvrdio je da je potpisan grant u iznosu od 35% od ukupnih oko 30 mil KM, koliko je vrijedan projekat, a koji se daje gradu za finansiranju dva projekta.

- Riječ je o projektima izgradnje sekundarne mreže i kućnih priključaka na vodovodnom sistemu Crno Vrelo u naseljima Niševići, Bistrica, Omarska, Lamovita, Kevljani, Petrov Gaj, Kamičani, Jelićka, Gradina, Krivaja i Marićka ukupne dužine 62 kilometra koji je vrijedan 2,9 mil KM i projekat sekundarne kanalizacione mreže u Tukovima ukupne dužine 29 kilometara vrijedan 3,8 mil KM - kazao je Pavić.

On je dodao da realizaciju ova dva projekta smatra izuzetno značajnom, jer riješavaju veoma važna pitanja stanovnika Prijedora kao što su snabdijevanje pitkom vodom i odvodom otpadnih voda.

- Ovim projektom riješava se sekundarna vodovodna mreža u Omarskoj i napajanje dijela iz Tomašičkih jezera, Busnova, Rakelića, Saničana, Gomjenice, Miljakovaca i pitanje sekundarne mrže kanalizacije u prigradskom naselju Tukovi, kanalizacija u velikim naseljima Gomjenica, Kozarac i Omarska - rekao je Pavić.

On je dodao da samo zaduženje za ove projekte, za Grad ne predstavlja teret, budući da su kreditna sredstva dobijena na 25 godina, sa 1,4% kamate i osam godina grejs periodom otplate.

Ministar Tegeltija i gradonačelnik Pavić u utorak su u naselju Tukovi prisustvovali i zvaničnom uvođenju izvođača radova "Prijedor puteva" u posao. Rok za izvođenje ovih radova je 15 mjeseci, a kada je u ovom naselju na kanalizacionu mrežu biti priključeno oko 800 domaćinstava i stotinu pravnih subjekata.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.