NavMenu

Bolnica u Foči dobija angio salu?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 02.04.2014. 15:36
Komentari
Podeli
Nakon opremanja angio sale u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini tokom 2014. godine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske razmatra mogućnost opremanja angio sale i u bolnici Foča, izjavila je Srni portparol ovog ministarstva Nataša Aleksić.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj trenutno postoji samo jedna angio sala u Kliničkom centru Banja luka koja obezbjeđuje pružanje usluga invazivne dijagnostike zbog čega su liste čekanja za ovu medicinsku uslugu duge.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je prepoznalo problem dugog čekanja na invazivnu dijagnostiku i kako bi se omogućilo brže pružanje usluga ove godine je planirana isporuka opreme za angio salu u Bijeljini, a razmatra se mogućnost opremanja angio sale u bolnici Foča - navela je Aleksić.

Značaj invazivne dijagnostike, kateterizacije srca i koronarne angiografije, je u dijagnozi koronarnih oboljenja. Prije hirurških intervencija na srcu pacijentima se radi kateterizacija sa koronarografijom, da bi se dobile sve bitne informacije o stanju srca i koronarnih arterija.

Važna indikacija za hitnu koronarografiju je i stanje akutnog infarkta miokarda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj je 2012. godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 7.339 ljudi, od čega 4.009 žena i 3.330 muškaraca.

Broj oboljelih je 2011. godine bio 215.458, prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući koronarno srčano oboljenje i moždani udar, uzrokuju 49% svih smrti u Evropi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.