NavMenu

Njemački "Auto Bild" o pobjedi modela "proceed GT" kompanije "Kia" nad "Volkswagen"-om i "Opel"-om

Izvor: eKapija Srijeda, 02.04.2014. 13:53
Komentari
Podeli

Čuvena njemačka automobilistička revija "Auto Bild" u martovskom izdanju je napravila uporedni test kompaktnih sportskih kupea.

"Kia" je danas doživjela potpunu preobrazbu i korača uz bok priznatim, zvučnim imenima automobilske industrije kao što su "Opel" i "Volkswagen". Prošle godine "Kia" je dokazala da su se Kijini dizajneri s Šrejerom na čelu strateški okrenuli ka očekivanjima evropskih kupaca. Svoje ambicije, sposobnosti i tehnički razvoj na području sportskih kupea predstavili su u modelu "pro_ceed GT".

Privlačna unutrašnjost, digitalni mjerači s velikim zaslonom, jednostavna upotreba. To nije sve. Prostrani "pro_ceed GT" nas je uvjerio dovršenim vanjskim mišićavim izgledom, turbo motorom sa 204 KS, upadljivim farovima, LED diodama, dvostrukom ispušnom cijevi, 18-inčnim lijevanim naplacima, crvenim kočionim čeljustima i mnogim drugim karakteristikama. Detalji lakirani crnim lakom, materijali prijatni na dodir, sportska kožna sjedišta marke Recaro, pojedini elementi presvučeni kožom i brojni kromirani dodaci čine kabinu vozila dinamičnom i nevjerovatno privlačnom.

Dizajn unutrašnjosti dopunjuju 7-inčni zaslon, TFC LCD Supervision sportski mjerači te prestižni UVO audio uređaj.

Jedino "pro_cee'd GT" ima 7-inčni zaslon, dok pomenuti konkurenti nude manji. Navigacija je kod sva tri uz nadoplatu, bluetooth je uključen kod "pro_ceed"-a i "Astre", dok je kod "Scirocca" uz nadoplatu.

Kako se voze?

Jedina stvar u kojoj su konkurenti bolji od "pro_ceeda GT" je ocjena vozne dinamike, jer "Volkswagen"-ov vrlo agilni, temperamentni stroj 2.0 TSI sa 210 KS i ubrzanjem 6,8 s – 100km/h nudi pro_ceed GT-u puno manevarskog prostora za poboljšanje 1.6 T-GDI motora sa 204 KS i s ubrzanjem od 7,4 s od 0 do 100km/h.

Slično je i sa "Astrom GTC" koja s 1.6 turbo motorom sa 200 KS i ubrzanjem 8,1s – 100 km/h, dobro kormilari između sportske i udobne vožnje, ali ne toliko kao "Scirocco".

Nije nikakvo iznenađenje da "pro_ceed GT" nudi najbolju cijenu i nezaobilazni adut 7-godišnje garancije. Zanimljivo je i to da prodajom rabljenog pro_ceeda dišemo za vrat Astri i VW-u, što znači da diže cijenu rabljenom vozilu. Za Scirocca sa lošijom opremom izdvojićemo puno više, dok je Astra cjenovno pozicionirana između svojih konkurenata.

Činjenice

Lijep proizvod i istovremeno automobil, koji na vrlo ilustrativan način dokazuje da je "Kia" kao brend konačno sazrela u proizvođača automobila, koji postavlja i diktira trendove. Rezultati su utoliko više iznenađujući, jer se ne radi samo o malim ili hečbek vozilima, gdje Korejci već žanju uspjehe nego se radi o vozilu koje spada na područje sporta i zabave. VW se doduše može pohvaliti najboljom vožnjom, ali ne i najnižom cijenom, dok je "Opel" sa svojim motorom bolji od svog prethodnika "GTC" i lošiji od korejskog ljepotana "pro_cee'd GT".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.